Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Peter Verhelst kroont 7BVWKD Secundair Kunstinstituut Gent als winnaar van Dichter bij Verhelst

Auteur van het Poëzieweekgeschenk 2018 Peter Verhelst riep alle studenten van de Lage Landen op om zijn gedichten om te zetten naar een kleine of grote vertaling, en om die interpretaties de wereld in te sturen via #dichterbijverhelst. Die oproep werd massaal gehoord en resulteerde in meer dan 120 verschillende acties, filmpjes en foto’s van leerlingen die de woorden van Peter Verhelst op hun eigen manier naar buiten brachten. Na een lange deliberatieperiode is de eenkoppige jury, bestaande uit niemand minder dan Peter Verhelst zelf, tot een winnaar gekomen: 7BVWKD Secundair kunstinstituut Gent.

De oproep werd eind vorig jaar gelanceerd en was een idee van Peter Verhelst zelf. Via de website van Poëzieweek konden individuele leerlingen zich aanmelden voor de actie en ontvingen zij twee gedichten uit de geschenkbundel Wat ons had kunnen zijn. Met die gedichten mochten zij op hun eigen manier aan de slag gaan, geen idee was te gek, en vanaf Gedichtendag werden de resultaten naar buiten gebracht via sociale media met #dichterbijverhelst. De winnaars worden beloond met een masterclass, gegeven door Peter Verhelst.

Dat het een moeilijke keuze betrof voor Peter Verhelst, zal niemand verbazen. Uit meer dan 120 inzendingen moest hij er een kiezen. Zijn juryverslag vind je hieronder integraal terug:

Hoe onrechtvaardig voelde het aan te kiezen tussen al die filmpjes en foto’s van jonge mensen die volkomen eigenzinnig aan de haal gingen met gedichten uit het Poëziegeschenk. Waarom niet iedereen als beste kiezen? Iedereen, werkelijk iedereen die deelnam wil ik danken. Maar het protocol (Gij zult kiezen!) dwingt me om 5HU Sint-Pietersinstituut Turnhout te vernoemen: hoe geestig ingenieus hebben zij een gedicht verwerkt in een uitgewerkt journaal! Hoe mooi is de trage choreografie (wie zijn die Emma’s?) van Emmaüs Secundair in Aalter! Hoe overtuigend knallen de rozen doorheen het filmpje van Heilig Graf Turnhout! (Wat zit daar in het water in Turnhout?) Hoe heb ik me geamuseerd met de gezichten van nietsvermoedende mensen die in het filmpje vanGo Atheneum Eureka Torhout met gedichten worden geconfronteerd! Mooi, mooi, mooi!
En dan zijn er drie filmpjes die op de een of andere manier bovenuit steken. Go Atheneum Cormanslaan Maldegem laat op een hartverwarmende manier poëzie in klassen doorsijpelen. Ook enkele rasacteurs overvallen tijdens een bijzonder geestige guerilla-actie in Go Atheneum Boom medeleerlingen met (verontrustende) flarden van gedichten en filmen dat met een verborgen camera. En dan heb je die ene die er die ene nano-millimeter bovenuit steekt: 7BVWKD Secundair kunstinstituut Gent slaagt erin om met een filmpje een geheel eigen, melancholische kracht toe te voegen, zodat het gedicht nieuwe mogelijkheden krijgt die niet door de schrijver ervan waren voorzien. Klasse. Net die ene millimeter meer klasse dan de anderen die al zoveel klasse hadden.
Ik dank jullie van ganser harte voor jullie enthousiasme, jullie creativiteit en jullie generositeit. MERCI! En blijf flonkeren!

De winnende leerlingen van 7BVWKD zijn Emma Staelens, Lotte De Keyzer, Aaron Bruyninckx, Eline Wauters, Nelis Van Dessel, Tilly Coppens, Simon Voet, Ashley Van Poucke, Gilles Verheyen en Robin Van Loocke met als leerkracht Kathy Colpaert.