Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Oproep: help Poëziecentrum het tijdschrift Raam te vervangen na waterschade

Eind december werd Poëziecentrum  onaangenaam verrast door binnensijpelend water ten gevolge van de overvloedige sneeuwval. Hoewel alle medewerkers hun uiterste best deden om de collectie veilig te stellen, vielen er toch een aantal slachtoffers met waterschade. Een aantal boeken konden we ondertussen al vervangen, maar ook de tijdschriftencollectie bleek niet veilig. Meer bepaald het tijdschrift Raam (1963-1975) heeft geleden onder het water.

Een aantal nummers blijken zwaar aangetast en bij deze lanceren we dan ook een oproep aan alle vrienden en sympathisanten die mogelijk nog een nummer van Raam te geef hebben. De afleveringen met waterschade zijn: 1, 2, 3, 6/7, 13, 24, 25, 26, 27, 28 en 29. Wie een nummer wil schenken kan contact opnemen via bibliotheek@poeziecentrum.be.

Het literair tijdschrift Raam verscheen voor het eerst in 1963 als opvolger van het meer levensbeschouwelijke culturele tijdschrift Roeping. De titel stond symbool voor een nieuwe openheid die de redactie voorstond. De redactie bestond onder meer uit Bernard Kemp, Gabriël Smit en Cornelis Verhoeven, P. Hawinkels. In 1972 veranderde het blad van uitgever en traden ook Paul De Wispelaere en Fernand Bonneure toe tot de redactie.

Geregeld werd een themanummer gepubliceerd, onder meer over versdrama (6/7), Gerard Walschap (50), Ivo Michiels (57), Chris J. van Geel (102) en Leo Herberghs (103).

In 1975 hield het tijdschrift na 106 nummers op te bestaan.