Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

NPE lanceert 'Moordballaden'

De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, het onvolprezen encyclopedisch initiatief van Bart FM. Droog, dat het Nederlandstalig poëzielandschap in kaart wil brengen, heeft zopas een nieuw e-book gepubliceerd, Moordballaden.

 

Een tijd terug lanceerde Bart FM Droog een oproep naar dichters die gedicht geschreven hadden over een moord of die daartoe bereid waren. De respons was erg groot, getuige daarvan de bijna 130 gedichten die verzameld werden in deze publicatie.

Bart FM Droog geeft in de inleiding van deze bloemlezing aan dat hij geïnspireerd werd door het Eenzame Uitvaart-project, waarbij dichters gedichten schrijven voor overledenen die geen familie of vrienden hebben. In de meeste gevallen gaat het daarbij over mensen die een natuurlijke dood zijn gestorven. Droog vroeg zich af of zogenaamde 'levensdelicten' evenzeer de dichterlijke muze zouden beroeren. De grote respons voor dit project bevestigt dat. Onder meer Peter Mangel Schots, Inge Boulonois, Jaap van den Born, Elly De Waard en F. Starik leverden een bijdrage.

Dit project heeft een duidelijk Nederlandse stempel, niet alleen omdat het merendeel van de deelnemende auteurs van Nederlandse afkomst is, maar ook omdat alle beschreven moorden, op een na, zich in Nederland afgespeeld hebben.

Moordballaden is voorlopig enkel als (gratis!) e-book te verkrijgen, maar verschijnt in het najaar van 2017 ook in druk. Bart FM Droog geeft in zijn inleiding ook nog mee dat lezers die kunnen bijdragen tot  het oplossen van nog onopgeloste moorden, hiervoor in sommige gevallen nog een fikse vergoeding kunnen opstrijken.