Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Nominaties VSB Poëzieprijs 2018 bekend

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn - volgens de jury- die van Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld. Zij maken daarmee kans op de VSB Poëzieprijs 2018.

Juryvoorzitter Maaike Meijer maakte vorige nacht de shortlist voor de laatste editie van de VSB Poëzieprijs bekend in VPRO ’s Nooit meer slapen op NPO Radio 1. De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 vindt op 25 januari a.s. plaats in Diligentia in Den Haag. De dichters ontvangen hun nominatie voor de volgende bundels:

Joost Baars, voor zijn debuut Binnenplaats
Uitgeverij Van Oorschot, 2017
Charlotte Van den Broeck, voor de bundel Nachtroer
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017
Marije Langelaar, voor de bundel Vonkt
Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017
Tonnus Oosterhoff, voor de bundel Ja Nee
Uitgeverij De Bezige Bij, 2017
Mieke van Zonneveld, voor haar debuut Leger
Uitgeverij De Bezige Bij, 2017    

     'De Poëzie kan de dood aan'
In het juryverslag bij de nominaties toonde de jury zich verheugd over de kwaliteit van de inzendingen voor de 24e editie van de VSB Poëzieprijs: 'Poëzie hoeft zich niet te legitimeren door expliciet maatschappelijk geëngageerd te zijn. Maar het treft ons hoe vaak dichters toch expliciet engagement aangaan en dan woorden weten te vinden voor de verschrikkelijke dingen waar nauwelijks taal voor is. Poëzie kan de dood aan. Poëzie heeft de kracht om door de clichés heen te breken, de enige taal die vaak beschikbaar is bij rampen en geweld. (...) Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om het kijken naar de dingen te verversen. Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van zijn regels en routines om zijn functie van ‘nieuwe ogen inzetten’ te kunnen behouden. En dat is precies wat ook deze generatie dichters weer blijkt te doen.'
De jury van de VSB Poëzieprijs 2018 bestaat naast voorzitter Maaike Meijer uit dichter Hannah van Binsbergen, docent Nederlandse literatuur Anikó Daróczi, cultuurredacteur bij De Standaard Cathérine De Kock en literatuurwetenschapper Geertjan de Vugt.

VSB Poëzieprijs op tournee
Voorafgaand aan de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 op 25 januari in Diligentia in Den Haag presenteren de dichters hun genomineerde bundels op verschillende Vlaamse en Nederlandse podia.

ROTTERDAM Zo. 7 januari - Leeszaal West (i.s.m. Poetry International)
UTRECHT Do. 11 januari - Kerkzaal Boothstraat (i.s.m. Het Literatuurhuis)
AMSTERDAM Za. 13 januari - OBA
HEERLEN Zo. 14 januari - Glaspaleis
GENT Wo.17 januari - Poëziecentrum
ANTWERPEN Do.18 januari - Letterenhuis (i.s.m. Antwerpen Boekenstad)
DEN HAAG Vr. 19 januari - Th. a/h Spui (i.s.m. Writers Unlimited Winternachten Festival)
GRONINGEN Za. 20 januari - Watertoren (i.s.m SLAG)