Lezing: 'Bundels van het nieuwe millennium'

Op donderdag 14 juni gaat de Nederlandse Fiep van Bodegom dieper in op het in januari verschenen Bundels van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21ste eeuw (PoëzieCentrum). Dat doet ze samen met de dichters Nachoem M. Wijnberg en Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert, die zullen voordragen uit eigen werk. Samenstellers van de Bundels Jeroen Dera en Carl De Strycker nemen de inleiding voor hun rekening.

De anticanto’s van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze en andere bijzondere bundels worden doorgelicht door poëzielezers in ‘Bundels van het nieuwe millennium’.

Sinds 2000 zijn er in Nederland en Vlaanderen vele honderden dicht- bundels verschenen. Als je die productie overziet, merk je een grote diversiteit en veelkantigheid: van klassieke sonnettencycli tot boeken waarin met de hand is bijgeschreven, van bundels met bijgevoegde cd’s tot hedendaagse epische poëzie.

Het boek Bundels van het nieuwe millennium presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker.

Over de sprekers

Nachoem M. Wijnberg is hoogleraar aan de Amsterdam Business School en dichter. Hij ontving dit jaar de P.C. Hooftprijs. Daarvoor ontving hij voor zijn werk al verschillende prijzen, waaronder de VSB Poëzieprijs voor de bundel Het leven van (2008). Zijn achttiende bundel verschijnt later dit jaar bij Uitgeverij Pluim.

Maud Vanhauwaert (1984) is een Vlaams dichteres en actrice. Vanheuwaert studeerde Taal- en Letterkunde en aan het Conservatorium Antwerpen. In 2012 was Vanhauwaert finalist bij het wereldkampioenschap Poetry slam en won in 2013 het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Op dit moment is ze stadsdichter van Antwerpen.

Fiep van Bodegom (1984) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie. Ze werkt en schrijft voor De Gids en De Groene Amsterdammer.

Jeroen Dera (1986) is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde op de studie Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie (2017). Met Sarah Posman en Kila van der Starre redigeerde hij Dichters van het nieuwe millennium: Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (2016).

Carl De Strycker (1981) promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij het boek Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter (2017).

Praktische info:
datum: Donderdag 14 juni 2018, 20:00 uur
locatie: Spui 25 | Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
toegang: gratis
reserveren: Verplicht via dit formulier
meer info: E spui25@uva.nl | T +31 (0)20 525 8142