Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

KIJK! Poëzie: een visuele poëziebundel

Op 26 april 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal (VGT) erkend door het Vlaams Parlement als taal in Vlaanderen. Om die verjaardag in de bloemetjes te zetten, organiseert Doof Vlaanderen drie evenementen. Een daarvan is KIJK! Poëzie, het resultaat van een project dat samen met Poëziecentrum opgezet werd in het voorjaar van 2019. Voor dat project werden workshops georganiseerd over poëzie in het algemeen en daarna over poëzie in gebarentalen en in VGT (Vlaamse Gebarentaal). Daarna volgden nog 5 workshops waarin onder leiding van Hilde Verhelst gewerkt werd aan creatie van eigen poëzie. De workshops resulteerden in een visuele poëziebundel!

Na 15 jaar erkenning weten velen dat gebarentaal een echte taal is met een eigen lexicon en grammatica. Met deze visuele poëziebundel willen we tonen dat deze taal ook creatief en poëtisch kan gebruikt worden, in plaats van klank, metrum en ritme gebruiken we handvormen, bewegingen, overgangen, cadans, expressie en soms zelfverzonnen gebaren.

De gedichten werden geschreven en in beeld gebracht door Hilde Verhelst, Robin Jorissen en Ruth Wuestenberg. Bekijk alle gedichten op doof.vlaanderen/poezie.

Het is bijzonder moeilijk om poëzie in VGT te vertalen naar het Nederlands. We kozen er daarom voor om de gedichten niet te ondertitelen maar er de “vertaling” in tekst bij te zetten.

Een samenwerking van Doof Vlaanderen met Poëziecentrum Gent. 
Met steun van Literatuur Vlaanderen

Opname en montage David Hay