Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Vrijhaven naar Nergens

Vrijhaven naar Nergens
kOen moerman

Interview met Dichterscollectief Vrijhaven

Woensdag 21 maart is het dichterscollectief Vrijhaven te gast in het Poëzie rendez-vous waar ze hun sociaal-artistieke bundel Naar nergens voorstellenMaar wie zijn Ann Cael, Peter Holvoet-Hanssen en Kenny Callens precies, de drie dichters achter het collectief? 

Hoe is Vrijhaven ontstaan?
Kenny Callens is al lang met beeldende kunst bezig en zijn poëtisch taalgebruik, in combinatie met zijn talent voor performen, vormde voor hem de aanleiding om een dichter te zoeken die samen met hem wilde experimenteren. Vzw Wit.h vertrekt altijd vanuit de vraag en het talent van de persoon en gaat zo op zoek naar mogelijke samenwerkingen. Voor Kenny kwamen we terecht bij Peter Holvoet-Hanssen. Uit de samenwerking van die twee vloeiden poëzie en literatuur voort en sindsdien hebben ze heel vaak samen opgetreden.
Later sloten Peter en Kenny zich aan bij het collectief Vrijbus, een groot geheel van dichters en kunstenaars. Dat collectief werkte heel mobiel en internationaal – ze tourden letterlijk rond op een oude rode lijnbus. Na het ter ziele gaan van de bus werd collectief Vrijhaven opgericht. Vrijhaven bestaat vandaag de dag uit de drie dichters: Kenny Callens, Peter Holvoet-hanssen en Anne Cael.

Hoe gaat Vrijhaven te werk voor het schrijven? Is er een bepaalde rolverdeling om aan de slag te gaan? 
Er is geen vaste rolverdeling: iedereen schrijft individueel teksten. Af en toe schrijven we samen over hetzelfde. Als er bijvoorbeeld duiven voorbij vliegen die we allemaal zien, gaan we daar allemaal op onze eigen manier mee om. We zijn drie onafhankelijke dichters, maar op een natuurlijke wijze veranderen we soms in een duo of een trio dat samen een gedicht schrijft.

 Waar haalt Vrijhaven zijn inspiratie vandaan?
“Warme woorden staan recht” Kenny Callens
Via de Vrijbus hebben we allemaal geleerd om veel beter te kijken naar gewone voorbijgangers, om veel beter te luisteren. Iedereen noteert woorden, flarden in een individueel schrift. “De warme woorden zijn de mooiste woorden in dat schrift - die staan op en worden een gedicht”.
Het gaat eigenlijk over het sprokkelen van woorden. naar Nergens is wel de meest individuele bundel geworden - onze individuele trajecten zijn aanwezig in een geconcentreerde poëtische taal (de hartritmestoornissen van de ene, het verblijf in de psychiatrie bij de andere, …), kortom, deze bundel gaat erg diep. Kenny voegt nog toe: “het zit diep van binnen - samen zijn wij eenzaamheid.”
Vrijhaven is voor ons een antwoord op de vraag ‘waar hebben we geen miserie? Waar zijn we onze eigen baas?’ In de poëzie! Dát is onze vrijhaven!

Zijn jullie buiten de Vrijhaven nog met kunst bezig?
Ja! Peter is fulltime professioneel dichter. Ann speelt ook in het theater (De Figuranten), maar is meer dichter dan acteur en Kenny maakt tekeningen en schrijft veel: letters en woorden vormen het fundamentele beeldend element in zijn tweedimensionale werken. Verder maakt hij ook portretten en fotografeert hij. Het dagelijks leven van Kenny wordt via foto’s binnen gebracht in zijn werk, dat kan gaan over foto’s van televisieseries bijvoorbeeld.

 

Video © kOen moerman

Neem zeker ook een kijkje op het youtube-kanaal van vzw Wit.h voor meer inspirerende beelden! Of neem een kijke op hun blog.