Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Idwer de la Parra: genomineerde Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017

Voor de nieuwe Poëziedebuutprijs Aan Zee werden vier debutanten uit publicatiejaar 2016 genomineerd. Idwer de la Parra (1977, NL)  is met Grond één van hen. Hij is te gast in het programma Apéro Poëzie op Theater Aan Zee op zaterdag 29 juli. Wie wint ontdekt u op zaterdag 5 augustus 2017.

Idwer de la Parra publiceerde in Revisor en won in 2015 de Vondel CS-poëzieprijs met zijn gedicht 'Kom terug'. Hij studeerde aan de kunstacademie en aan de toneelschool en is werkzaam als kruidenteler en tuinman. Grond is zijn debuut.

Over de bundel

November ritselt waar de vogel zoekt.
Ook mijn geheugen blijft maar ritselen.
Mijn dochter zien, dat gaat nu niet.
Betegel dit mislukte broedgebied.
 
In dwingende, intense verzen schrijft Idwer de la Parra over liefde, vaderschap en afscheid, over de onmogelijkheid dingen achter je te laten. Zijn toegankelijke vertelstem roept een ongezochte en volstrekt eigen wereld op. Die kan hard zijn en vol onheil, want van woorden kun je messen maken,/ van lange stilte slijpend staal, maar zodra de blik op de natuur wordt gericht, klinkt er een mildere toon in Grond. Je kunt niet ontsnappen aan massa, beweging, de ster Antares en de nacht als koffiedik.
(Bron: De Bezige Bij)

Citaat uit de bundel

Kom terug – schilder mijn planken zwart, schilder
de schouw, het bint, het hout van de klok, het gewicht,
en ook de wijzers die als kettinghonden alert zijn op
je komst – schilder kieren dicht, het tochten zwart,
het raamkozijn en de weerspiegeling van mijn
gezicht. Schilder dat, kom terug en schilder dat.

Citaat van de jury

De gedichten in Grond van Idwer de la Parra zijn deels bezweringen, incantaties; gebed en verwijt in één, oproep en klacht. Een buitengewoon voldragen debuut van een krachtige nieuwe stem.

De Poëziedebuutprijs Aan Zee is een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met Theater Aan Zee. De genomineerden ziet u aan het werk tijdens Apéro Poëzie in KAAP/Vrijstaat O. in Oostende. De laureaat wordt bekendgemaakt op 5 augustus.