Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Hubert van Herreweghen: Boekvoorstelling 'Verzamelde gedichten' & literaire hommage

Hubert van Herreweghen (1920 - 2016) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Vlaamse dichters van de twintigste eeuw. Wars van alle literaire modes heeft hij geduldig gebouwd aan een oeuvre dat tegelijk klassiek én hedendaags is. Wie Van Herreweghens gedichten leest, stelt vast dat hij is geëvolueerd van een ‘klassiek’ naar een heel eigentijdse dichter. Hij publiceerde meer dan 20 dichtbundels en enkele bibliofiele uitgaven. Hubert van Herreweghen ontving talrijke prijzen zoals de driejaarlijkse Staatsprijs voor poëzie (1962), de Emile Bernheimprijs (1997), de Dirk Martensprijs (2005) en de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor het gezamenlijk oeuvre (2006).
Dirk De Geest en Patrick Lateur bezorgden deze teksteditie van de Verzamelde Gedichten. Op 12 februari vindt de boekvoorstelling plaats van die Verzamelde Gedichten in het Letternhuis, met Carl De Strycker (directeur van Poëziecentrum) als moderator. Op 16 februari is er een literaire hommage aan de dichter in GC Het Koetshuis.

Boekvoorstelling Verzamelde gedichten - Hubert van Herreweghen (Uitgeverij P)

programma

Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis, verwelkomt. Carl De Strycker, directeur Poëziecentrum, interviewt prof. dr. Dirk De Geest & Patrick Lateur, die de Verzamelde gedichten samenstelden. Dichter Geert van Istendael licht zijn visie toe op het schrijverschap van Hubert van Herreweghen. Johan Van Cauwenberge leest verzen uit de Verzamelde gedichten. Cellist Luc Tooten speelt Bach en Lizt. Uitgever Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren. Aansluitend receptie

datum: woensdag 12 februari 2020 | 15:00 uur
locatie: Letterenhuis | Minderbroederstaat 22, 2000 Antwerpen
reserveren: via contact@uitgeverijp.be vóór 11 februari 2020

Een initiatief van de familie Van Herreweghen, Dirk de Geest, Patrick Lateur & Uitgeverij P, i.s.m. het Letterenhuis.


 

Literaire namiddag 'Hubert van Herreweghen hedacht'

programma

Stefan Van den Bossche verheldert de relatie tussen de dichter en zijn geliefde Pajottenland. Sigrid Bousset interviewt Sien Eggers, Peter Rouffaer, Geert van IstendaelIvo van Strijtem, Kristien Hemmerechts, Johan Van Cauwenberge, Willy Spillebeen & Rik Van Cauwelaert over het door hen uitgekozen Van Herreweghen-gedicht. Stefaan Evenepoel plaatst dichter Hubert van Herreweghen in het literaire landschap. Na afloop receptie.

datum: zondag 16 februari 2020 | 15:30 uur
locatie: GC Het Koetshuis | Krsitus Koninglaan, 1760 Roosdaal
toegang: € 1
reserveren: verplicht via koetshuisroosdaal.be/ticketwinkel

Een  organisatie van De Cultuurraad van Roosdaal i.s.m. Rausa vzw, de familie Van Herreweghen & Uitgeverij P