Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Gouden Poëziemedaille: de genomineerde bundels

Op woensdag 30 mei wordt er bekend gemaakt welke kinderpoëziebundel bekroond wordt met de Gouden Poëziemedaille! Vijf bundels uit de afgelopen twee jaar maken kans op die medaille, uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel, en hieronder lees je wat meer over elk van die vijf.

Een eerste kinderpoëziebundel die genomineerd is voor de GoudenPoëziemedaille, is Jij met mij van Robbert-Jan Henkes (Uitgeverij Querido, 2017).
Robbert-Jan Henkes heeft "een uitgesproken voorkeur voor nonsens en absurditeit, waarbij hij voortdurend een loopje neemt met de werkelijkheid en de regels van de logica. [...] Vaak vloeien de nonsens voort uit taalspel, zoals in het ‘Geeuw- en slaapliedje’, waarin de zeeleeuwen zeegeeuwen en de snotapen snotapen." (Jan Vancoillie, Pluizer). Deze bundel werd geïllustreerd door Marga van den Heuvel, haar illustraties "sluiten perfect aan bij de magie van de gedichten. Haar kleurenpalet is rijk en feestelijk." (Jan Vancoillie, Pluizer)

De tweede genomineerde is De zombietrein en andere stripgedichten van Edward Van de Vendel (Uitgeverij Querido, 2017).
Edward Van de Vendel nodigt de lezer uit "om de dingen op een totaal andere manier te bekijken" (Jasmien Repriels, Pluizer). "Een mooie combinatie van strips en gedichten die poëzie ook toegankelijk maakt voor de jongste lezertjes" (Jasmien Repriels, Pluizer).

Vervolgens is de bundel Niets liever dan jij van Erik van Os en Elle van Lieshout (Uitgeverij Querido, 2016).
Erik van Os en Elle van Lieshout schreven ontroerende en grappige versjes waarbij ze de wereld bekijken door de ogen van een kind. Een wereld dicht bij huis, waar zo veel is om je over te verwonderen. Marije Tolman maakte er hartveroverende illustraties bij. (Querido)

Was de aarde vroeger plat van Bette Westera (Gottmer Kinderboeken, 2017) maakt ook kans op de Gouden Poëziemedaille.
"In Was de aarde vroeger plat? beantwoordt Bette Westera de levensvragen van een kind met een versje, dat vaak aanleiding geeft tot weer een nieuwe vraag. En Sylvia Weve geeft daaraan in haar illustraties wéér een andere draai. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen." (Gottmer). "[...] [D]e gedichten blinken niet alleen uit in mooie taal; ook de filosofische en informatieve inhoud is knap verwoord. In zo weinig woorden, zóveel weten te zeggen… Elk gedicht weet je gedachten te prikkelen en zal kinderen verwonderen." (Lesbevorderingindeklas.nl)

De laatste bundel die genomineerd is, is die van Linda VogelesangGewoon een droom (Uitgeverij Querido, 2017)
Zelf zegt Linda Vogelesang het volgende over haar bundel: "Het is een dichtbundel voor kinderen en volwassenen met gedichten over wat er kan gebeuren als het donker wordt en droom en werkelijkheid in elkaar overlopen. Marco Faasen maakte de sfeervolle foto’s die een spannende schimmenwereld laten zien. Dat de beelden en gedichten zo goed bij elkaar passen is geen toeval: Marco en ik werkten er drie jaar samen aan. Ik schreef gedichten bij zijn beelden en hij maakte beelden bij mijn gedichten."

Benieuwd wie de felbegeerde medaile rond zijn of haar nek mag hangen? Je ontdekt het op 30 mei in het Cultuurcentrum van Deurne! Schrijf je hier nog snel in!