Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

poster_vers_2017.jpg

VERS
School der Poëzie

Gentse jongeren doen mee aan poëziewedstrijd VERS

Poëziecentrum en School der Poëzie uit Amsterdam organiseren samen de voorrondes van de poëziewedstrijd VERS in Gent. Op maandag 20 februari om 13:30 uur debatteren jongeren op de zolder van Poëziecentrum aan de hand van allerlei stellingen over poëzie en presenteren hun essays. Op dinsdag 21 februari barst om 14.00 uur in het Arcatheater de VERS Revue los met dans, muziek en gedichten van en door Gentse Jongeren.

VERS Debat

‘Als politici meer poëzie zouden lezen zou het wel goed komen met de wereld’ en ‘in tijden van onzekerheid geeft poëzie bezinning.’ Aan de hand van zulke stevige stellingen debatteren jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg over poëzie. Ook presenteren een aantal jongeren korte essays. De beste debaters en essayisten gaan met hun klas naar het VERS Slotdebat op 30 mei in het Compagnietheater in Amsterdam! Tussen de debatten door is er een optreden van dichter en performer Andy Fierens. Schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman presenteert het VERS Debat.

VERS Revue

In een swingende literaire show brengen jongeren van het Atheneum Gentbrugge, Atheneum Wispelberg en Sint-Pietersinstituut hun poëzie op de planken. Ruim 170 jongeren van deze Gentse scholen schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Een selectie van deze jonge ‘dichters’ treedt op in de VERS Revue. Hun voordrachten worden afgewisseld met optredens van dichter en VSB Poëzieprijsgenomineerde Delphine Lecompte, zangeres Nele Van den Broeck, beter bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday, slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vladimir Spisiak. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. Aan het einde van de literaire show bepaalt een deskundige jury welke jongeren de mooiste gedichten schreven en doorgaan naar de uitgebreide poëzie meet-up in Antwerpen!


VERS wordt dit seizoen voor de 19e keer georganiseerd. Via poëzielessen, talkshows, poëziewedstrijden en debatlessen maken duizenden kinderen en jongeren uit Nederland en België kennis met het werk van de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017. De makers van de mooiste gedichten van de VERS Revues gaan op 12 en 13 mei naar Antwerpen voor een uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium. De winnaars van de VERS Talkshows en de VERS Debatten gaan op dinsdag 30 mei naar de VERS Slotmanifestatie in Amsterdam. VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Poëziecentrum, Dienst Cultuur Stad Gent, Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en wordt financieel mogelijk gemaakt door VSBfonds. www.schoolderpoezie.nl en www.vsbpoezieprijs.nl