Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Gedichtenkrans/ Fleurs de funérailles

De wereldwijde uitbraak van het SARS-CoV-2-coronavirus en het stijgende aantal dodelijke slachtoffers laat ook huidig Dichter des Vaderlands Carl Norac niet onberoerd. Geraakt door de Italiaanse beelden van begrafenissen zonder stoet en geïnspireerd door het project De Eenzame Uitvaart, vraagt hij dichters uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië uitvaartgedichten te schrijven voor mensen die overlijden aan het coronavirus.

Een gedicht voor wie overleed tijdens de coronacrisis

 
 

Bent u een naaste verloren door het coronavirus? En bent u op zoek naar een gedicht om afscheid te nemen of als eerbetoon? Dan kunt u een gedicht aanvragen. Op basis van de informatie die u doorgeeft, schrijft een dichter een persoonlijk gedicht.

 

 

Hoe een gedicht aanvragen?
  • Stuur een e-mail naar info@vonkenzonen.be. Geef kort wat informatie,  de datum van de uitvaartplechtigheid, uw woonplaats en contactgegevens (telefoon + mailadres)

  • VONK & Zonen bezorgt uw aanvraag aan de deelnemende dichters. Per provincie is er een groepje samengesteld, waarvan dan één dichter de taak op zich neemt.

  • De dichter neemt eventueel nog contact op met iemand van de nabestaanden voor bijkomende informatie over de overledene.

  • Binnen de 5 dagen krijgt u het gedicht per e-mail door de dichter toegestuurd (of indien gewenst vroeger, bijv. vóór de plechtigheid in intieme kring).

  • U mag het gedicht vrij gebruiken, hoe en waar u dat wenst.

  • Voor publicatie van het gedicht op deze webpagina en de pagina van Gedichtenkrans wordt eerst uw toestemming gevraagd.

  • Het is gratis.

  • Wil u het gedicht ook laten vertalen naar een andere taal? Dat kan. Dankzij Passa Porta kunnen professionele vertalers worden ingeschakeld om de gedichten te vertalen naar andere moedertalen. Zo kan iedereen in België, ongeacht taal of afkomst, een laatste eerbetoon in de eigen taal krijgen.

  • Bent u zoek naar een persoonlijk (uitvaart)gedicht in het Frans? Lees meer over de aanvraagprocedure en de deelnemende dichters aan ‘FLEURS DE FUNERAILLES’.

Op de website van Dichter des Vaderlands vindt u ook enkele algemene (uitvaart)gedichten, die vrij te gebruiken zijn.

Het initiatief GEDICHTENKRANS/ FLEURS DE FUNÉRAILLES wordt nationaal gedragen door alle partners van het project Dichter des Vaderlands.  In Vlaanderen wordt het project gecoördineerd door VONK & Zonen, in Brussel en Wallonië is de opvolging in handen van Les Midis de la Poésie en La Maison de la Poésie de Namur. Gedichtenkrans/ Fleurs de Funérailles is een tijdelijk project dat blijft lopen zolang daar nood aan is. 

De deelnemende dichters zijn:

Nederlandstalig:  Bart Aertgeerts, Yella Arnouts,  Amina Belorf, Paul Bogaert, Frank de Crits, Alain Delmotte, Paul Demets, Lieve Desmet, Lotte Dodion, Charles Ducal, Jan Ducheyne, Max Greyson, Luuk Gruwez, Peter Holvoet-Hanssen, Astrid Haerens, Maarten Inghels, Hilde Keteleer ,Mustafa Kör, Ruth Lasters,
Peter Mangel Schots, Sylvie Marie, Philip Meersman, Sarah Michaux, Carmien Michels, Elvis Peeters, Roel Richelieu Van Londersele, Aya Sabi, Nerkiz Sahin, Bart Stouten, Peter Theunynck, Charlotte Van den Broeck, Michaël Vandebril, Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert, Geert van Istendael en Stijn Vranken.

Franstalig:  Hubert Antoine, Jan Baetens, Antoine Boute, Carino Bucciarelli, Thibaut Creppe, Véronique Daine, Laurent Demoulin, Aurélien Dony,  Perrine Estienne, David Giannoni, Aliette Griz, Maud Joiret, Gioia Kayaga, Caroline Lamarche, Werner Lambersy, Philippe Leuckx, Béatrice Libert, Françoise Lison-Leroy, Karel Logist, Lisette Lombé, Dominique Massaut, Paul Mathieu,Philippe Mathy, Serge Meurant, Yves Namur, Carl Norac, Colette Nys-Mazure, Camille Pier, Francesco Pittau, Béatrice Renard,  Milady Renoir, Laurent Robert, Marie-Clotilde Roose, Timotéo Sergoi, Vincent Tholomé en Laurence Vielle.

 

Inspiratie

Carls inspiratie voor het project was de ‘Eenzame Uitvaart’, een initiatief uit 2001 van de toenmalige stadsdichter van Groningen, de Nederlandse dichter Bart F.M Droog. Nadien werd het concept in Amsterdam geïntroduceerd door dichter F. Starik en met toestemming van Bart F.M.Droog door dichter Maarten Inghels in Antwerpen uitgebouwd.  De Eenzame Uitvaart in Vlaanderen wordt gecoördineerd door VONK & Zonen en bestaat vandaag in deze vorm in Antwerpen, Leuven en Aarschot. De deelnemende dichters schrijven een gedicht voor iemand die in alle eenzaamheid begraven wordt en lezen het gedicht voor bij het toevertrouwen van het lichaam aan de aarde. Alle gedichten zijn na te lezen op de website  (www.eenzameuitvaart.be)