Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Opnieuw 3 - Herman de Coninck

Opnieuw 3 - Herman de Coninck
Herman de Coninck

Gedicht ter gelegenheid van de maand februari

Nu de Poëziweek is afgelopen gaat er een nieuwe maand van start: februari. Ter gelegenheid daarvan en om te pogen het volledige jaar gedichten te vieren alsof het Poëzieweek is, selecteerde Poëziecentrum het gedicht 'Opnieuw 3' van Herman de Coninck uit de bundel Maandgedichten (PoëzieCentrum, 2002).

Herman de Coninck, "de man die zijn volk poëzie leerde lezen", was een Vlaamse dichter, journalist, essayist en hoofdredacteur van het door hem opgerichte Nieuw Wereldtijdschrift. Hij wist als geen ander de taal en het leven van alledag in prachtige verzen te gieten en maakte de poëzie opnieuw toegankelijk voor iedereen. Zo reageerde hij met zijn Nieuw Realisme tegen de experimentelen. 
Hij ontving verschillende literaire prijzen, waaronder de Yang-prijs (1969) en de Prijs van de Provincie Antwerpen (1971) voor zijn poëziedebuut De Lenige Liefde (1969), en de Dirk Martensprijs van de Stad Aalst (1976) en de Prijs van de Vlaamse Provinciën (1978) voor zijn bundel Zolang er sneeuw ligt (1975).
Op weg naar een congres in Lissabon overleed Herman de Coninck aan een hartstilstand op amper 53-jarige leeftijd (1997).

Een initiatief van Poëziecentrum, met dank aan de vrouw van de dichter.