Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Dichter des Vaderlands wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap

Het project Dichter des Vaderlands wordt in de periode 2018-2019, wanneer Els Moors de titel zal dragen, gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en meer bepaald binnen het kader van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap. Wij danken haar dan ook om dit project mee mogelijk te maken! Meer info over het cultureel samenwerkingsakkoord, lees je hier.

Het project

Sinds Gedichtendag 2014 heeft België een Dichter des Vaderlands. Charles Ducal beet de spits af als eerste Dichter des Vaderlands van het land na Emile Verhaeren, Laurence Vielle nam de fakkel over voor de periode 2016-2017. Het is geen officiële titel, maar een literair initiatief van verschillende organisaties in België: Poëziecentrum (Gent), la Maison de la Poésie (Namur), VONK & Zonen (Antwerpen), en sinds 2015 zijn ook Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel), Poème 2 (Brussel), Midis de la Poésie (Brussel) en Jeugd & Poëzie (Antwerpen) partners in het project.

De Belgische Dichter des Vaderlands schrijft minimum zes gedichten per jaar die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in de drie landstalen ter beschikking gesteld en gepubliceerd op de website van de Dichter des Vaderlands en in diverse media. De vertalingen worden telkens verzorgd door het vertalerscollectief van het Internationale Literatuurhuis Passa Porta. Dichter des vaderlands is een literair project dat bruggen wil slaan tussen de verschillende taalgemeenschappen in ons land dankzij en omwille van de poëzie; het project wil bovendien onderzoeken hoe poëzie in de maatschappij kan functioneren. Om de twee jaar wordt de eretitel overgedragen aan een dichter uit een ander taalgebied van het land. Samen de partners van het project hoopt Els Moors binnen haar termijn een Duitstalige ambassadeur te vinden. Ze wil tijdens haar termijn als Dichter des Vaderlands in ieder geval meer samenwerken met Duitstalige, Belgische dichters.