Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

still.jpg

'Wie we waren' een gedicht voor werelddag va verzet tegen armoede
Dean Bowen

Dean Bowen schrijft gedicht voor Werelddag tegen armoede 2019

‘Wie we waren’ - een gedicht van Dean Bowen i.h.k.v. Werelddag van verzet tegen armoede

De armoedecijfers in België zijn nog steeds hallucinant: 20% van de Belgen leeft in armoede, de ongelijkheid daalt niet, integendeel. Schrijnend is dat mensen in armoede met nog veel meer problemen worden geconfronteerd, als gevolg van die armoede. We kunnen die problemen niet oplossen, maar we kunnen er als organisatie wel aandacht voor vragen. 

Dit jaar vroegen we de Nederlandse dichter Dean Bowen om die strijd in woorden te vatten, het resultaat daarvan is dit pakkende gedicht , 'Wie we waren'.

 

'Wie we waren' - een gedicht van Dean Bowen i.h.k.v. Werelddag van verzet tegen armoede from Paukeslag on Vimeo.

 

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en in 2018 leverde zijn debuut Bokman hem een nominatie op voor de C. Buddinghprijs voor het beste debuut.

Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen. (Bron: deanbowen.nl)

Met het gedicht tegen armoede wil Poëziecentrum een nog steeds urgent probleem onder de aandacht brengen en bewustmaking creëren.