Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

De ronde van België // Laurence Vielle en Els Moors zoeken het poëtische midden van België

Op Gedichtendag 2018, donderdag 25 januari, neemt de Nederlandstalige Els Moors de fakkel over van Laurence Vielle als Dichter des Vaderlands. In mei 2017 stappen de dichters letterlijk naar elkaar toe doorheen het land, op een poëtische tocht.

Sinds 21 maart 2017 (de Unesco Wereldpoëziedag) is Els Moors ambassadeur van de huidige Dichter des Vaderlands Laurence Vielle. Vielle had alvast grootse plannen voor haar opvolgster en voor zichzelf in de maak, en nodigde Els Moors uit op een poëtische staptocht door België. Beide dichters vertrekken op 1 mei 2017 vanuit de respectievelijke Vlaamse en Waalse uithoeken van het land en wandelen naar elkaar toe, op zoek naar een nog onbekend poëtisch midden. Terwijl de Waalse Vielle het poëtische Vlaanderen doorkruist en de Vlaamse Moors het poëtische Wallonië en de Oostkantons voor haar rekening neemt, plannen beiden de kloof tussen de verschillende taalgemeenschappen samen te overbruggen. Moors hoopt op haar tocht, samen met de projectpartners, de eerste Duitstalige ambassadeur te ontdekken. Ze wil tijdens haar termijn als Dichter des Vaderlands in ieder geval meer samenwerken met Duitstalige, Belgische dichters.

Iedereen zal de tocht kunnen volgen op de website van de Dichter des Vaderlands en via de Facebookpagina Poète National - er Dichter des Vaderlands, waar de dichters poëtisch bloggen over hun ervaringen tijdens de tocht. Na hun omzwervingen door het land vieren de dichters hun aankomst op gepaste wijze, met een Apéro Poésie op zondag 7 mei 2017, georganiseerd door Midis de la Poésie in de Pianofabriek (Brussel) om 16 uur. Tijdens dit publieke evenement zijn alle poëzieliefhebbers en belangstellenden welkom om de ervaringen en de poëtische weerslag van hun avonturen te beluisteren. Dit evenement is tevens de prelude van het fiEstival Maelström, ook Jeugd & Poëzie is van de partij om de jongste poëzieliefhebbers een onvergetelijke poëzienamiddag te bezorgen.

Het residu van deze reis wordt uiteindelijk weer poëzie; van het gegenereerde tekst- en beeldmateriaal maken de dichters een reizende voorstelling met poëzie, beeld en muziek. De voorstelling De Ronde van België/ Le Tour de Belgique is een productie van VONK & Zonen en toert dit najaar door het land.