Carmien Michels, Andy Fierens en Moya De Feyter in grootste poëzienetwerk Versopolis!

Bij het begin van het 6e projectjaar voegde de Belgische partner Poëziecentrum drie nieuwe dichters toe aan het grootste Europese dichtersnetwerk: Carmien Michels, Andy Fierens en Moya De Feyter. Eind mei nodigen Poëziecentrum en Antwerpen Boekenstad dan weer 4 Europese dichters uit naar ons land en in september vindt in Brussel de lancering plaats van de eerste Versopolis Anthology tijden het Transpoesie festival. Versopolis leeft meer dan ooit!

Met de dichters Carmien Michels, Andy Fierens en Moya De Feyter zijn er intussen 20 Nederlandstalige dichters in het Europese netwerk. Andere dichters zijn o.a. Radna Fabias, Mustafa Kör, Charlotte Van den Broeck, Els Moors, Maarten van der Graaff en Maud Vanhauwaert. Hun werk wordt in Europa gepresenteerd via de Engelstalige website www.veropolis-poetry.com, via optredens en booklets.
 
Versopolis is een Europees poëzieplatform dat intussen 24 landen verenigt en meer dan 250 Europese beloftevolle dichters promoot. Poëziecentrum is de Belgische partner en nodigt samen met Antwerpen Boekenstad jaarlijks 4 boeiende Europese Versopolisdichters uit naar ons land. Dit jaar gaat het om:Carmen Camacho (Spanje), Eiríkur Örn Norðdahl (Ijsland), Samantha Barendson (Frankrijk) en Gjoko Zdraveski (Noord-Macedonië). Op 26 mei zijn ze te gast in Gent voor een Poetry Talk. Joke van Leeuwen opent de avond met een pleidooi voor Poëzie. Op 27 mei staan ze op het podium van de 12e editie van het Felix Poetry Festival in Antwerpen.
 
Op 23 september volgt nog een Versopolisevenement in Brussel. Projectcoördinator Beletrina (Slovenië) presenteert op de openingsavond van het TRANSPOESIE festival de eerste Versopolis Anthology met werk van Europese dichters. Zowel beleidsmakers als het grote publiek worden uitgenodigd.

 
Over de dichters:
 
Carmien Michels is een Antwerpse dichteres en studeerde Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2016 won ze zowel het Nederlandse als Europese Kampioenschap Poetry Slam en werd ze derde op het Wereldkampioenschap in Parijs. Volgens Stefan Hertmans is ze “een vrouwelijke Johnny Cash, krachtig, diep persoonlijk en met een politiek engagement dat je niet vaak hoort”.
 
Andy Fierens is iemand die zich thuis voelt op het podium, of het nu in Duitsland, Japan of Canada is. In 2001 organiseerde hij de eerste Vlaamse Poetry Slam. Hij gebruikt graag woorden die hij tegenkomt in het dagelijks leven, zoals merknamen, woordmoppen en conversaties die hij hoort op straat, om die dan via humor tot een gedicht te transformeren. 
 
Moya De Feyter schrijft poëzie, theaterteksten en proza. Ze won al verschillende prijzen waaronder SOET 18+ (2015) en Frappant TXT (2015). In 2019 verscheen haar prozagedicht 'Massastrandingen', over familie, walvissen en de stilte voor de storm.
 
Carmen Camacho is een Spaanse dichteres wiens werk al werd vertaald naar zeven talen. In haar poëzie schrijft ze over haar eigen ervaringen en gebruikt ze graag humor. Andere veelvoorkomende thema’s zijn liefde, onverschilligheid, illusie, de dood, geloof en isolatie.
 
Eiríkur Örn Norðdahlis een dichter, romanschrijver, performer en essayist. Norðdahl stelt zijn eigen ideeën in vraag, over wat poëzie moet doen en wat poëzie kan doen. In zijn laatste dichtbundel 'Óratorrek' (Oralorium, 2018) probeert hij de Wittgensteinse middenweg te vinden tussen retorica en poëtica.
 
Gjoko Zdraveski werkt als professor Macedonische taal aan de Universiteit van Niš, Servië. Zijn poëziebundel 'Palindrome with Double “N”' (2010) bevat liefdesgedichten die gebaseerd zijn op de idee dat de liefde zelf overdadig en buitensporig is, maar juist toebehoort aan zij die kalm en sereen zijn. Hij schrijft op een fijngevoelige en serene manier.
 
Samantha Barendson is een Franse dichteres met Italiaanse en Argentijnse roots. Net zoals zijzelf reizen haar woorden van de ene naar de andere taal, waarbij ze talen als Frans, Italiaans en Engels vermengt in haar werk. Mensen zijn haar inspiratiebron; mensen die bewegen, liefhebben, hopen, dromen.