Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bewogen verzen: 30 gedichten en 10 jonge videomakers geselecteerd

 Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum vzw willen jongeren uit de Lage Landen warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie met het videogedichtenproject ‘Bewogen Verzen’. Daarvoor lanceerden we een tijd geleden een oproep aan jonge poëziefans en videomakers, met de steun van het Nederlands Letterenfonds. We gingen op zoek naar de beste hedendaagse gedichten en jonge videomakers om die gedichten in beelden te gieten.
Twee vakjury's, een voor de selectie van poëzie en een voor de selectie van de videomakers, kwamen afgelopen weken bij elkaar om te oordelen over de inzendingen voor het videopoëzieproject.

De zoektocht naar gedichten

Er werden uiteindelijk 69 gedichten ingezonden door enthousiaste lezers en luisteraars. Een Vlaams-Nederlandse jury koos daaruit dertig gedichten die de rijkdom en verscheidenheid van het literaire genre in ons taalgebied aantonen.De jury bestond uit Kila van der Starre (literatuurwetenschapper verbonden aan Universiteit Utrecht, poëziecriticus en dichter), Maxime Garcia Diaz (kersverse winnaar van het NK Poetry Slam), Joris Pinseel (medestichter van het literair productiehuis Humus vzw dat onder meer StemschotTELETXT en Mensen Zeggen Dingen België coördineert) en Stefaan Goossens (hoofddocumentalist van Poëziecentrum in Gent).

De jury was aangenaam verrast door de variëteit aan ingezonden teksten. Niet alleen hedendaagse klassiekers als Ilja Leonard Pfeijffer, Luuk Gruwez en Leonard Nolens maakten deel uit van de selectie, maar ook jonge debutanten zoals Dominique De Groen, Lotte Dodion en Arno van Vlierberghe.
De jury had ook lof voor de vormendiversiteit van de ingezonden gedichten. Behalve klassieke poëzievormen, werden ook podiumteksten ingestuurd en zelfs een aantal Nederlandstalige rapnummers, onder meer van Zwangere Guy.

De definitieve keuze welke gedichten 'bewerkt' worden, wordt gemaakt door de jonge videasten zelf. Zij zullen uit de 30 geselecteerde gedichten er 10 kiezen die hen het meest aanspreken.

De jonge videomakers

Een vakjury heeft tien jonge videomakers uit Vlaanderen en Nederland geselecteerd die de komende maanden een gedicht zullen verbeelden voor ‘Bewogen Verzen’, het videopoëzieproject van Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum.
De jury bestond uit Muriel Grégoire (video story teller Howest), Dulce Gonçalves (media researcher Universiteit Utrecht), Klaas Verpoest (motion designer, performer, docent intermedia Luca School of Arts Brussel) en Tom Christiaens (digital coordinator Ons Erfdeel vzw, eindredacteur The Low Countries).

Na een hele dag wikken en wegen selecteerden de juryleden uiteindelijk tien jonge creatievelingen uit Vlaanderen en Nederland. Dat gebeurde op basis van hun motivatie, technische vaardigheden, kwaliteit en orginaliteit van hun portfolio. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de ingezonden voorstellen.

Dit zijn de geselecteerden:

Bob Vandenbergh
Evelyn Entwistle
Ester Bosschaert
Justine Cappelle
Kobe Fleerackers
Reinier Kroese
Tess Steijvers
Tharim Cornelisse
Suzanna Van Oers
Younes Laaguidi

Inspiratiesessie

De jonge creatievelingen ontvangen elk een budget van €1.000 om een gedicht in drie talen visueel te interpreteren in alle artistieke vrijheid. Het resultaat kan een filmmontage zijn, maar evengoed een animatie, een motion graphic, een stop motion of een mengvorm. Ze worden daarbij begeleid door motion designer Klaas Verpoest tijdens drie inspiratiesessies.

Première in het najaar 2019

Het videogedichtenproject ‘Bewogen Verzen’ is een initiatief van Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum . Daarmee willen we jongeren uit de Lage Landen op een eigentijdse manier warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie.
De videogedichten zullen in het najaar in première worden voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland.

Het project ‘Bewogen Verzen’ is mogelijk dankzij de steun van het Nederlands Letterenfonds.


 

Meer informatie over het project vind je hier.