Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Beeldspraak Klassiekers - aflevering 4: Jan Van Hulst - Vaer wech ghepeins

Beeldspraak-Klassiekers is een podcast van Poëziecentrum. In elke aflevering praten we met een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. Waarom is dat zo gekend en geliefd, wat maakt dat deze verzen in het geheugen gegrift blijven?

 

In deze aflevering praat Frank Willaert met Björn Schmelzer over het middeleeuwse liefdeslied 'Vaer wech ghepeins' uit het Gruuthusehandschrift, vermoedelijk van de hand van Jan Van Hulst.

Frank Willaert is emeritus hoogleraar Middelnederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert vooral over middeleeuwse mystiek en lyriek. De aanleiding voor dit gesprek is zijn boek Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen, dat in 2021 verscheen bij Prometheus.

Björn Schmelzer is een multidisciplinair artiest en hij is de artistiek leider van graindelavoix, een broedplaats en hybride gezelschap dat oude repertoires vanuit anachronistische hoek op de breuklijnen van tijd en ruimte benadert met de bedoeling het auditieve verleden heruit te vinden. In 2021 brengt graindelavoix de cd 'Josquin the Undead' uit met werk van Josquin Desprez. graindelavoix.be/index.html

De afbeelding is een fragment uit de muziekannotatie bij het besproken gedicht.

De tekst van het lied vind je terug op de website van Literaire Canon.