Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Beeldspraak - aflevering 9: Alicja Gescinska - Trojaanse gedachten

'Beeldspraak' is de podcast van Poëziecentrum. In deze maandelijkse reeks praat een kenner/liefhebber met een dichter over zijn/haar nieuwe dichtbundel.

In deze aflevering gaat Sigrid Bousset, literair curator en auteur, in gesprek met Alicja Gescinska, filosoof, schrijver en opiniemaker over haar debuutbundel 'Trojaanse gedachten' (De Bezige Bij, 2021).

 
Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosoof, schrijver en opiniemaker. Gescinska raakte bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Tussen 2008 en 2012 doctoreerde ze in Gent met een wijsgerig onderzoek naar de menselijke factor in het denken van Max Scheler en Karol Wojtyła. Daarna trok ze met haar gezin naar de Verenigde Staten waar ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden was aan Princeton-University. In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. In 2016 verscheen ook het essay Allmensch: Van middelmaat tot meesterschap. In 2018 volgde het essay Thuis in muziek. Een oefening in menswording en in 2019 Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid. In 2021 debuteert ze als dichter met 'Trojaanse gedachten'.
 
Sigrid Bousset is al 30 jaar actief als als literair curator, dramaturg en auteur. Ze werkte samen met met tientallen schrijvers, theatermakers en literaire professionals. In 2011 verscheen het boek Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels. Sigrid Bousset werkt momenteel ook aan een biografisch boek over de auteur. Sinds 2017 is ze mede-stichter van het Herman Teirlinckhuis, waar geregeld schrijvers en kunstenaars te gast zijn. Ook sinds 2017 is Sigrid Bousset vice-voorzitter van PEN-Vlaanderen.
 
Je kan deze aflevering beluisteren via Soundcloud, Spotify, Itunes, Castbox en Google Podcast.