Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Babs Gons en Paul Demets winnen de eerste Poëziesterren secundair onderwijs

Meer dan 25.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad schreven zich in voor deze eerste editie van de Poëziesterren secundair onderwijs! Na een stemtraject in de klas kozen de leerlingen van de eerste graad 'Precies goed' van Babs Gons uit als beste gedicht van de afgelopen twee jaar. In de tweede graad bekroonden de jongeren het gedicht 'Prikkels' van Paul Demets met een Poëziester.

De Poëziesterren, een project van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum, zijn de belangrijkste jongerenpublieksprijs voor poëzie: het zijn de leerlingen die hun favoriete gedicht kiezen! Een professionele jury maakte per graad een voorselectie van vijf gedichten die in de voorbije twee jaar zijn verschenen.

“Met nieuwe initiatieven zoals de Poëziesterren willen we de taalgevoeligheid van jongeren prikkelen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We moeten ervan uitgaan dat jongeren niet altijd zelf de weg vinden naar gedichten. Dus dan brengen we de gedichten naar hen. En we laten hen zelf beslissen wat ze goed vinden. Zo voeden we liefde voor taal en plezier met taal”.

Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon: “Literaire prijzen worden meestal toegekend door professionele vakjury’s. Maar bij de Poëziesterren zijn het de leerlingen zelf die hun favoriete gedicht kiezen uit een voorselectie die door een vakjury is gemaakt. Dikke proficiat aan de twee winnaars, Babs Gons en Paul Demets, maar ook aan de andere genomineerden! Ze bewijzen dat sterke poëzie jonge mensen aanspreekt, ook als die niet specifiek op hen gericht is. De levende poëzie van vandaag heeft de toekomst binnen handbereik.”
 

De gedichten waaruit de jongeren hun favoriet hebben gekozen waren de volgende:

Geselecteerd voor de eerste graad secundair onderwijs:

  • Amina Belôrf, ‘Migrant’ uit Zonder het licht te breken (Mammoet, 2020)
  • Babs Gons, ‘Precies goed’ uit Hardop. Spoken word in Nederland (Altas/Contact 2020)
  • Thomas Möhlmann, ‘Thuisschool’ uit Dichter 16 (Plint, 2016)
  • Marc Tritsmans, ‘De merel in het tuinhuis’ uit Alles is hier nog (Nieuw Amsterdam, 2020)
  • Edward van de Vendel, ‘Wat je moet doen als je moeder huilt’ uit Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019)

Geselecteerd voor de tweede graad secundair onderwijs:

  • Paul Demets, ‘Prikkels’ uit De aangelanden (PoëzieCentrum, 2020)
  • Mahlu Mertens, ‘Room with a view’ uit Ik tape je een bed (De Zeef, 2019)
  • Maud Vanhauwaert, ‘De geluidsinstallatie’ uit Het stad in mij (Das Mag, 2020)
  • Joke van Leeuwen, ‘Wat in cocons’, deel van het gedicht Levenslust (Querido, 2019)
  • Bert Van Raemdonck, ‘Ik kom vannacht met een paard’ uit Hier raken we mij kwijt (Polis, 2019)

Ingeschreven scholen ontvingen de gedichten in pdf en de gedichten werden ook ingesproken door Pommelien Thijs (bekend van #LikeMe!). Daarbij kregen de leerkrachten ook een uitgebreide lesbrief vol tips om met de gedichten aan de slag te gaan tijdens de les. Elke dag van de stemweek (22-26 maart 2021) werd er een gedicht gelezen en besproken. Op het einde van die week bepaalden de leerlingen via een online stemformulier welk gedicht hun favoriet was!

In beeld: de winnaars

Wij gingen op bezoek bij de twee winnaars: Paul Demets troffen we in Machelen-aan-de-Leie en Babs Gons verrasten we bij haar thuis. Bekijk hieronder de video's van de allereerste winnaars van de Poëziesterren secundair onderwijs!
Ze kregen niet alleen een ster, maar hun gedichten worden ook vereeuwigd op prachtig geïllustreerde posters. Alle deelnemende klassen krijgen die posters binnenkort opgestuurd.

Babs Gons wint in de eerste graad met 'Precies goed' (Hardop. Spoken word in Nederland, Altas/Contact 2020)

 

Paul Demets wint in de tweede graad met 'Prikkels' (De aangelanden, PoëzieCentrum 2020)

Babs Gons is schrijver, performer, host, docent en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Jarenlang was ze de artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere en ze organiseerde voor die tijd tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso.In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop. Spoken word in Nederland bij uitgeverij Atlas Contact. Ze schrijft ook artikels en is vaste columnist van Het Parool.

Paul Demets is dichter, lector aan de School of Arts (kask) in Gent, onderwijsdidacticus aan de UGent en poëzierecensent voor o.a. De Standaard. Van 2016 tot en met 2019 was hij de Plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen. In 2018 publiceerde hij De klaverknoop, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, de Paul Snoekprijs en de vijfjaarlijkse poëzieprijs van de kantl. De bundel werd bekroond met de Jan Campertprijs. In 2020 verschenen de bundels De aangelanden (PoëzieCentrum) en De hazenklager (De Bezige Bij). In 2021 brengt hij, 28 jaar na datum, zijn eigenlijke debuut uit, Het web van omtrek (PoëzieCentrum), naar aanleiding van het Roger Raveeljaar.

De Poëziesterren zijn een initiatief van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.