Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Alles over VERS in VERSkrant

Als afsluiter van de Poëzieweek presenteerden Poëziecentrum en de Cultuurdienst Stad Gent de VERS-krant. Want poëzie in het onderwijs blijft belangrijk, ook na de Poëzieweek. In de VERS-krant wordt hét poëzieproject van de Lage Landen voorgesteld: VERS. Duizenden jongeren werken in de klas rond de twee grootste poëzieprijzen in de Lage Landen: de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs.

In het schooljaar 2015-2016 wordt VERS voor de 18de keer georganiseerd. Docenten van School der Poëzie geven poëzielessen in de klas en maken jongeren op een boeiende en speelse manier kennis met de beste en meest actuele Nederlandstalige poëzie.

In de tweede graad schrijven de jongeren gedichten geïnspireerd op de genomineerde dichtbundels van de twee poëzieprijzen. De jongeren met de meest bijzondere gedichten betreden het podium tijdens de VERS PoëzieRevue, een spetterende literaire show met urban dance, live muziek en poëzie. In Gent was dat op donderdag 25 februari in het Arcatheater, in Antwerpen op 22 maart in Studio Villanella.

Voor de leerlingen van de derde graad is er VERS Debat & Essay. Ze leren reflecteren over de positie van poëzie in de samenleving en gaan vervolgens met elkaar in debat. Daarnaast schrijven ze een kort essay over twee gedichten die betekenis voor hen hebben. De beste debaters en essayisten gaan naar het VERS Debat & Essay, een pittige voorronde met de jongeren in de hoofdrol. In Gent vind het VERS Debat plaats op maandag 14 maart in Poëziecentrum. In Antwerpen is dat op 22 maart in Villanella. De winnaars van alle voorrondes gaan naar de VERS Finale in de Stadsschouwburg van Amsterdam op dinsdag 31 mei.

In de VERS-krant worden de resultaten gebundeld van VERS 2015: de winnende gedichten en essays, een verslag van een poëziedocent, getuigenissen van leerkrachten en tips & tricks van bevriende partnerorganisaties van Poëziecentrum. Bovenal is de krant een ode aan poëzie in de klas.

De VERS-krant richt zich tot leerkrachten, zorgcoördinatoren, beleidsmakers en iedereen die geïnteresseerd is in poëzieprojecten voor het onderwijs. Download de krant hier.
Een papieren versie kan je aanvragen via: educatief@poeziecentrum.be. Vraag gerust meer info aan voor deelname in 2017!


VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International. VERS wordt financieel mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. In Vlaanderen wordt de prijs mede mogelijk gemaakt door Poëziecentrum. De Gentse voorronde wordt ondersteund door de Cultuurdienst Stad Gent, de Antwerpse door Villanella.