Activiteitenkalender Poëziecentrum voorjaar 2018

De gedrukte kalenders met ons voorjaarsprogramma zijn gearriveerd! Hier kunt u de kalender digitaal bekijken, de gedrukte versie is steeds te verkrijgen in Poëziecentrum. 2018: année poétique!

Het jaar gaat als vanouds van start met de Poëzieweek, waarin de poëzie door jong en oud gevierd wordt in Vlaanderen en Nederland:

-> Poëziecentrum en KAAP openen met de Startshow van de Poëzieweek, waar Peter Verhelst voorleest uit zijn geschenkbundel. Hij neemt Delphine Lecompte, Jan Ducheyne en Matthias De Craene (Nordmann) mee. Jong Brugs geweld zorgt voor muziek.

-> de nieuwe Dichter de Vaderlands wordt aangesteld: in Apéro Poésie, met Laurence Vielle, Els Moors en Charles Ducal, neemt Els de fakkel van Laurence als Dichter des Vaderlands over. Later op de dag wordt die overdracht gevierd in de voorstelling De ronde van België/ Le tour de Belgique.

-> op Gedichtendag wordt er in de Oogst van 2017 teruggeblikt op het afgelopen poëziejaar.

-> in Oostende brengen enkele dichters hun 'message in a bottle' tijdens de Poëzieweekperformance Poëzee.

-> op de laatste dag van de Poëzieweek kan je in Villa Verbeelding terecht voor de workshop Toverdieren. In Amsterdam bekroont de Turing Foundation op die dag het beste gedicht van het jaar van de Lage Landen.

We vieren en presenteren de nieuwe bundels van Inge Braeckman, Annemie Deckmyn (Uitgeverij P), Athena Farrokhzad, Peter Holvoet-Hanssen (Polis), een tweetalige, bibliofiele bundel van Elke De Rijcke (Druksel) en een verzameling filosofische essays van prof. Dirk De Schutter.

Het Poëzie rendez-vous gaat van start met de VSB-special met genomineerden Marije Langelaar en Tonnus Oosterhoff. Later ontvangen we Dimitri Verhulst, dichterscollectief Vrijhaven en Seckou Ouologuem.

Poëziecentrum bundelt ook dit jaar de krachten voor een aantal bijzondere projecten:

-> De nieuwe poëzieleesgroep onder begeleiding van Yves T'Sjoen van de Universiteit Gent en Carl De Strycker (Poëziecentrum).

-> Jongeren verdiepen zich in de poëzie tijdens het VERS Debat & Essay en brengen poëzie op de planken op het VERS Poëzie Revue.

-> Hugo Claus' Oostakkerse Gedichten worden tien jaar na zijn dood herlezen samen met prof. Georges Wildemeersch. I.s.m. de KANTL.

-> La Barraca vzw oganiseert een muziektheaterproductie rond de Spaanse dichter Frederico García Lorca. Met de steun van De Centrale en Poëziecentrum.

-> Improvisatietalenten Katrijn Govaerts en Bart Van Loon verleggen in de première van Mooie Woorden 2.0  grenzen via eigenzinnige interpretaties en associaties.

-> Schrijfdocent Christina Vanderhaeghe geeft een Bob Dylan-lezing die gevolgd wordt door een schrijfcursus met zijn ballads als vertrekpunt.

-> Samen met de Universiteit van Gent en de KANTL brengt Poëziecentrum een hommage aan de dichter Leonard Nolens.

-> Vormingplus begeleidt samen met Poëziecentrum een sessie poëzie lezen over vrede en oorlog, in het kader van het themajaar 'Gent: strijd voor vrede'.

-> Vier belangrijke Europese dichters zijn te gast op het Felix Poetry Festival in het kader van het project Versopolis.

Ten slotte kan je ook nog poëzie komen ontdekken op het Zaradi Tebe Festival in het Keizerspark. Het Poëzie-eiland biedt een eigenzinnige selectie dichters.

Praktisch:

Toegangsprijzen in Poëziecentrum:

Standaardprijs: € 6 / -26, +65, lerarenkaart, abonnees Poëziekrant: € 4.

Info & reservering: events@poeziecentrum.be en +32 (0)9 225 22 25.

Aanvullingen en mogelijke wijzigingen vind je op de agenda van onze website.

Regelmatig versturen wij een digitale nieuwsbrief met onze activiteiten. Interesse? Klik hier!

Je vindt ons ook op Facebook.