Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

18 december 2022
Natuurgebied Maaswinkel: Parking Rivierpark: Ringoven, 3630 Maasmechelen

Zwarte Populier des Vaderlands

Tijdens zijn aanstelling als Dichter des Vaderlands in maart 2022 kreeg Mustafa Kör van de Plantentuin in Meise – waar het evenement doorging - een gestekte zwarte populier cadeau als symbool voor zijn dichterschap. Op 18 december om 14u wordt deze zwarte populier uitgeplant in Natuurgebied Maaswinkel, in de regio Maasmechelen waar Mustafa Kör is opgegroeid en waar bij hem indertijd ook het zaadje geplant is om te schrijven. Geïnteresseerden kunnen dit evenement gratis bijwonen.

25 januari 2023
Minardschouwburg: Walpoortstraat 15, 9000 Gent

Startshow Poëzieweek 2023: vriendschap

Op woensdag 25 januari 2023 wordt de Poëzieweek feestelijk ingezet met een schitterende Startshow in Minard, de oudste en mooiste stadsschouwburg van Gent!

Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn het boegbeeld van Poëzieweek 2023, en schrijven samen de 10 gedichten voor het Poëziegeschenk 2023. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang ‘besties’. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap! Zij zijn de eregasten van dit poëtisch startfeest, en worden verder vergezeld door de volgende gasten: de dichters Michaël Vandebril en Stijn Vranken, de muzikant Fulco Ottervanger, en het dichterscollectief Proza-K.

22 oktober 2022
05 maart 2023
DHAM, Rue du Comte Théodule d'Ursel 21, 6940 Durbuy

Expo Art All Inclusive met werk van Mustafa Kör

Op zaterdag 22 oktober opent de expo "Art All Inclusive" in het Durbuy History & Art Museum. In de expo ontmoeten de thema's kunst en handicap elkaar. Zo zal er werk te zien zijn van kunstenaars met een handicap. Er zullen ook tweetalige gedichten van Mustafa Kör gespresenteerd worden. Een initiatief van Autonomia, DHAM i.s.m. Poëziecentrum.

Voorbije evenementen

04 december 2022
Sint-Barbarakerk Eisden: Kastanjelaan, 3630 Maasmechelen

Mustafa Kör op 100-jarig jubileum Eisden-mijn

Op zondag 4 december wordt het 100-jarig jubileum van de Eisden-mijn gevierd in de Sint-Barbarakerk, de parochiekerk van Eisden-Tuinwijk. Tijdens deze viering treedt Mustafa Kör op en draagt hij zijn vierde Gedicht des Vaderlands in primeur voor. Hij schreef dit gedicht ter ere van 100 jaar charbonnage over de mijnwerkersvrouw. Het gedicht wordt later vereeuwigd op een gedenksteen die geplaatst zal worden bij Sofie Müllers kunstwerk dat ook over de mijnwerkersvrouw gaat.

30 november 2022
Willemsfonds, Vrijdagmarkt 24/25, 9000 Gent

30 november 2022: De haas, de roggelelie en de worm

Een voorstelling door de klimaatdichters met gedichten, tekeningen, informatie en muziek

Aan de randen van onze akkers heeft het altijd gekrioeld van het leven. Daar bloeien bijzondere planten en vinden dieren hun huis boven en onder de grond. Hazen bouwen hun leger graag tussen de kluiten van de omgeploegde akker. Ook de roggelelie met zijn feloranje bloemen voelt zich thuis op deze reepjes land, vooral bij roggevelden. Onder de grond graven de wormen hun gangen en houden zo de bodem luchtig terwijl ze organisch materiaal verteren. Maar hoe lang nog?

Tijdens deze multidisciplinaire voorstelling volgen we deze drie soorten, die in hun bestaan bedreigd worden door onze intensieve landbouwmethodes. We leren over het bodemvoedselweb waarin zij elk hun eigen plaats hebben en ook met elkaar verbonden zijn. Met behulp van kunst en wetenschap werpen we een creatieve blik op (en onder) de grond. Met dichters Maud Vanhauwaert, Moya De Feyter en Saskia Stehouwer, bioloog en dichter Pieter Van de Walle en muzikant Ewout Lehoucq. I.s.m. Poëziecentrum.

De tekeningen en animaties van Babette Wagenvoort lopen als een verbindende rode draad door de voorstelling.

 
30 november 2022
VUB campus Etterbeek, aula Q B - Pleinlaan 2, 1050 Brussel

[advertentie] Poëziefestival - Na dit gedicht is alles anders

Op woensdag 30 november vieren dichters, denkers en doeners de derde verjaardag van de Verklaring van 30 november 2019, een blijvend (en in belang alleen maar stijgend) grassroots humanistisch manifest met krijtlijnen voor een broodnodige maatschappelijke transitie.

Ondertekenaars en sympathisanten van de Verklaring van 30 november verzamelen in aula Q B van de Vrije Universiteit van Brussel en nemen er een bijzonder geschenk in ontvangst. 52 dichters uit het Nederlandse taalgebied scherpten hun pen en lieten de muze binnen, om de (nieuwe) wereld te verbeelden die in de Verklaring wordt geschetst.

17 november 2022
KANTL (Koningstraat 18, 9000 Gent)

Boekvoorstelling 'Zolang we maar samen kunnen reizen'

 

In navolging van 'Lees de lijnen in mijn hand' presenteren Het Lezerscollectief en Poëziecentrum opnieuw een bloemlezing met bijzondere gedichten. Penelope Deltour fleurde de bloemlezing op met sfeervolle tekeningen.

Op donderdag 17 november 2022 presenteert Jürgen Pieters de bloemlezing en gaat hij in gesprek met de redactie en de partners van het project. Dichters Marc Tritsmans en Mustafa Kör lezen voor. Initiatiefnemer Dirk Terryn (Het Lezerscollectief) geeft uitleg over de samenwerking met uitgever PoëzieCentrum en over het project Jouw verhaal telt. Em. Prof. Dr. Godelieve Laureys (Orde van den Prince) sluit af.

Woon deze avond gratis bij in de KANTL (Koningstraat 18, 9000 Gent). Reserveer hier alvast je plekje!

 
15 november 2022
Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Rouw na corona: Betekenisvol herdenken

Een gespreksavond met poëzie 
 
De covidpandemie bracht wereldwijd een plotse verandering van collectieve en individuele rouwrituelen met zich mee. Nu het normale leven zich langzaamaan weer herneemt, rijst de vraag naar de beleving en expressie van (die uitgestelde) rouw, niet alleen om de vele coronadoden maar ook om andere vormen van niet-erkend verlies ten gevolge van corona. Met o.m. Tessa Kerre, Uus Knops, Barbara Raes en Gaea Schoeters. I.s.m. Poëziecentrum.
 
05 november 2022
Erfgoedbibliotheek Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

Boekvoorstelling 'Architectuur/Peinture' Roger de Neef

Roger de Neef stelt zijn nieuwe boek Architectuur/Peinture feestelijk voor op zaterdag 5 november 2022 om 16 uur. Van harte welkom in de Erfgoedbibliotheek Conscience in Antwerpen (Hendrik Conscienceplein 4). Poëziecentrum verzorgt de boekenstand. 

27 oktober 2022
Grote zaal in het Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Boekvoorstelling 'De hartvinger' van Paul Demets

Paul Demets stelt zijn nieuwe bundel De hartvinger feestelijk voor op donderdag 27 oktober 2022. Hij stelt niet alleen zijn bundel voor, maar toont ook de poëziefilm Verfhuid voor de eerste keer. Deze poëziefilm kwam tot stand in samenwerking met Hooman Jeddy. Een bijzondere hommage aan het werk van Raoul De Keyser. Singer-songwriter Wouter Berlaen zorgt voor muziek. Nadien worden u een glas en een nocturne in Mudel aangeboden en krijgt u de kans om de expo “Leiestreek in woord en beeld” te bezichtigen.

Woon deze avond gratis bij in Deinze, in de grote zaal van het Leietheater (Brielstraat 8, 9800 Deinze). We starten om 20 uur. Poëziecentrum is aanwezig met boekenstand. I.s.m. Mudel en Cultuurregio Leie Schelde. Tickets en info: klik hier!

Bekijk hier de trailer van de poëziefilm Verfhuid, gemaakt door Paul Demets en Hooman Jeddy:

 

22 oktober 2022
05 maart 2023
DHAM, Rue du Comte Théodule d'Ursel 21, 6940 Durbuy

Expo Art All Inclusive met werk van Mustafa Kör

Op zaterdag 22 oktober opent de expo "Art All Inclusive" in het Durbuy History & Art Museum. In de expo ontmoeten de thema's kunst en handicap elkaar. Zo zal er werk te zien zijn van kunstenaars met een handicap. Er zullen ook tweetalige gedichten van Mustafa Kör gespresenteerd worden. Een initiatief van Autonomia, DHAM i.s.m. Poëziecentrum.

07 oktober 2022
Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29, 8000 Brugge

Boekvoorstelling Hullo Bu-Bye Koko Come In - Koleka Putuma

Op 14/09 verschijnt de tweede bundel van Koleka Putuma bij PoëzieCentrum. In deze tweede bundel ontwikkelt Koleka Putuma de thema’s uit haar eerste werk Collectief geheugenverlies verder. Ook hier gaat het over de positie van een jonge zwarte en lesbische Zuid-Afrikaanse vrouw in een land dat nog nabloedt na eeuwen kolonisering en driekwart eeuw Apartheid.  Maar de accenten verschuiven van het politieke en sociale leed dat nog altijd nazindert naar de moeizame opbouw van een eigen cultuur in een door niet-zwarten gedomineerde wereld.

06 oktober 2022
Cultureghem, Ropsy Chaudronstraat 24/48, 1070 Brussel

Festival Stemmen in de Stad / Les Voix en Ville

De Brusselse Association Lettres en Voix organiseert een meertalig kunstenfestival rond het snijpunt tussen vocale kunst, muziek en literatuur. Het thema dit jaar is ‘De tijd hervonden’. Een knipoog naar Proust, maar ook naar tijd die we hervonden na alle lockdowns en quarantaines. Ook deze keer is er aandacht voor poëzie in het Nederlands.

Het kunstwerk of gedicht is niet het resultaat van een influistering, eerder een antwoord op het uitblijven daarvan.

Henk van der Waal - Poëziekrant, 2004

Met mijn gedichten communiceer ik de perikelen van de communicatie.

Mark Insingel - Poëziekrant, 1986

Dichten is denken met hart en hoofd.

Rik Torfs

De dichter moet alle geijkte begrippen bestrijden.

Willem M. Roggeman - Poëziekrant, 1985

De zuivere lyriek is altijd plagiaat, alleen in eigen leven kan men leren het woord te scheiden van het vlees.

Charles Ducal

Goede poëzie doet de tijd stollen - Campuskrant KULeuven - 25 mei 2016

Jens Meijen - Jonge Dichter des Vaderlands (België)

Iedereen heeft natuurlijk gevoelens en ideeën, een dichter is geen speciaal soort veldsalade die op een andere manier gevoelens zou hebben of hikken.

Roger M.J. de Neef - Poëziekrant, 1986

Het platvloerse is een pendant van mijn zeer subtiele metafysische vluchten.

Hugo Claus

Je schrijft niet los van de wereld. Mijn uitgangspunt is dat je de schrijftafel splinter na splinter moet afbreken, zodanig dat je alleen nog kan schrijven op de rug van het leven.

Gwij Mandelinck - Poëziekrant, 1986

De eeuwigheid zwijgt in alle talen. Alleen de vorm kan een stukje verbruikbare tijdeloosheid veroveren.

Henri-Floris Jespers - Poëziekrant, 1982