Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.
Op 1 maart verschijnt de bundel 'Als ijzer zo stil' van Zheng Xiaoqiong (vertaald uit het Chinees door Silvia Marijnissen) bij PoëzieCentrum. Op dinsdag 28 maart wordt deze bundel voorgesteld op het Made in China Festival in Gent.
Zebrastraat, zaal Ned Kahn (Zebrastraat 32, 9000 Gent)
Poëzieavond 'Oldies, besties & Meeuwenpraat'
Op 30 maart vindt de poëzieavond 'Oldies, besties en Meeuwenpraat' plaats in de Zebrastraat naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van dichter Lut De Block en de presentatie van haar nieuwste dichtbundel 'Meeuwenpraat'. Op Paukeslag verschijnt een digitale tentoonstelling over het leven en werk van deze dichteres.
Op 31 maart wordt de nieuwe bundel 'Kleine wereld' van Mattijs Deraedt voorgesteld in Muntpunt in Brussel. Mattijs gaat in gesprek met schrijfster en interviewster Janna Reinsma en brengt gedichten uit de bundel. Schrijver en performer Hans Depelchin draagt zijn favoriete gedicht uit 'Kleine wereld' voor en brengt ook werk uit zijn eigen bundel 'Spanriem' (2022). Geïnteresseerden kunnen de dichtbundel kopen en laten signeren onder het genot van een glas.
Kathedraal van Antwerpen, hoofdportaal (Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen)
Klinkslag
Peter Holvoet-Hanssen, Poëziecentrum, Madam Fortuna en vele dichters, muzikanten en kunstenaars nodigen u uit:
STRAATHAPPENING K L I N K S L A G voor het Open Woord.
Doe jij graag mee aan Klinkslag? Kom dinsdag 21 maart 2023 om 17u naar het hoofdportaal van de kathedraal van Antwerpen of verspreid die dag elders in het land tussen 17 en 19u een gedicht van eigen makelij of van een andere cultuur in de openbare ruimte.
Op 21 maart wordt het centrum van Gent getrakteerd op een unieke belevenis. Om 14u zal stadsbeiaardier Kenneth Theunissen, vanuit de toren van het Belfort, het Turkse lied ‘Uzun ince bir yoldayım’ laten weerklinken. Dit lied is een klassieker uit de Anatolische traditie van ‘âşık’ (Turkse troubadours). Het werd geschreven door de meest iconische vertegenwoordiger van deze traditie, Âşık Veysel (1894-1973).
DHAM, Rue du Comte Théodule d'Ursel 21, 6940 Durbuy
Expo Art All Inclusive met werk van Mustafa Kör
Op zaterdag 22 oktober opent de expo "Art All Inclusive" in het Durbuy History & Art Museum. In de expo ontmoeten de thema's kunst en handicap elkaar. Zo zal er werk te zien zijn van kunstenaars met een handicap. Er zullen ook tweetalige gedichten van Mustafa Kör gespresenteerd worden. Een initiatief van Autonomia, DHAM i.s.m. Poëziecentrum.
Op maandag 30 januari presenteren pianiste Lies Colman, fotograaf Koen Broos en dichter Johanna Pas hun nieuwe bundel in de Witte Zaal van deSingel in Antwerpen. Je kan deze avond gratis bijwonen. Reserveer je plaatsen hier.
Hoe zag 2022 eruit in het land van de poëzie? Ontdek het in de 'Oogst van het Seizoen 2022'! Gastheer en directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker praat met panelleden Dirk De Geest en Yousra Benfquih. Muziek wordt verzorgd door Alan Van Rompuy aka Azertyklavierwerke, en Rashif El Kaoui leest voor.
Op woensdag 25 januari 2023 wordt de Poëzieweek feestelijk ingezet met een schitterende Startshow in Minard, de oudste en mooiste stadsschouwburg van Gent!
Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn het boegbeeld van Poëzieweek 2023, en schrijven samen de 10 gedichten voor het Poëziegeschenk 2023. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang ‘besties’. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap! Zij zijn de eregasten van dit poëtisch startfeest, en worden verder vergezeld door de volgende gasten: de dichters Michaël Vandebril en Stijn Vranken, het dichterscollectief Proza-K en de muzikant Fulco Ottervanger .
Week van de Meertaligheid - De kracht van meertaligheid door Mustafa Kör
Op 21 februari viert UNESCO de Internationale Moedertaaldag. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Ter ere van deze dag organiseert Arteveldehogeschool van 20 t.e.m. 25 februari de Week van de Meertaligheid. Tijdens die week zetten ze het belang en de kracht van meertaligheid en andere culturen positief in de kijker. De talige diversiteit in Arteveldehogeschool is immers veel groter dan vaak gedacht wordt. Samen spreken de studenten van Arteveldehogeschool meer dan 100 talen.
Ter ere van deze Week van de Meertaligheid schreef Mustafa Kör zijn zesde Gedicht des Vaderlands. Dit gedicht wordt op 20 februari om 12u30 onthuld op de tiende verdieping van Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent). Nadien hoor je Mustafa Kör aan het woord over zijn dichterschap en het belang van (talige) diversiteit.
Woon je deze lezing graag bij en wil je Mustafa zijn nieuwe Gedicht des Vaderlands in primeur horen voordragen? Schrijf je hier gratis in.
Dit project kwam tot stand in samenwerking met Arteveldehogeschool.
Tijdens zijn aanstelling als Dichter des Vaderlands in maart 2022 kreeg Mustafa Kör van de Plantentuin in Meise – waar het evenement doorging - een gestekte zwarte populier cadeau als symbool voor zijn dichterschap. Op 18 december om 14u wordt deze zwarte populier uitgeplant in Natuurgebied Maaswinkel, in de regio Maasmechelen waar Mustafa Kör is opgegroeid en waar bij hem indertijd ook het zaadje geplant is om te schrijven. Geïnteresseerden kunnen dit evenement gratis bijwonen.
De eeuwigheid zwijgt in alle talen. Alleen de vorm kan een stukje verbruikbare tijdeloosheid veroveren.
Henri-Floris Jespers - Poëziekrant, 1982
Je schrijft niet los van de wereld. Mijn uitgangspunt is dat je de schrijftafel splinter na splinter moet afbreken, zodanig dat je alleen nog kan schrijven op de rug van het leven.
Gwij Mandelinck - Poëziekrant, 1986
Het platvloerse is een pendant van mijn zeer subtiele metafysische vluchten.
Hugo Claus
Goede poëzie doet de tijd stollen
- Campuskrant KULeuven - 25 mei 2016
Jens Meijen - Jonge Dichter des Vaderlands (België)
Iedereen heeft natuurlijk gevoelens en ideeën, een dichter is geen speciaal soort veldsalade die op een andere manier gevoelens zou hebben of hikken.
Roger M.J. de Neef - Poëziekrant, 1986
De dichter moet alle geijkte begrippen bestrijden.
Willem M. Roggeman - Poëziekrant, 1985
Dichten is denken met hart en hoofd.
Rik Torfs
De zuivere lyriek is altijd plagiaat, alleen in eigen leven kan men leren het woord te scheiden van het vlees.
Charles Ducal
Met mijn gedichten communiceer ik de perikelen van de communicatie.
Mark Insingel - Poëziekrant, 1986
Het kunstwerk of gedicht is niet het resultaat van een influistering, eerder een antwoord op het uitblijven daarvan.