Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Radio 68

    Dichters in de lucht

    Sinds enige tijd kan je online luisteren naar een radioprogrammadat rechtstreeks verband houdt met Poëziecentrum. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen Poëziecentrum en Radio 68, een internetradiostation dat sinds zijn oprichting in 2012 elke week een uur Woord en Poëzie uitzendt.

    Vanafjanuari 2015 gaat de nieuwe programmering van Dichters in de lucht van start, het project van Radio 68 en Poëziecentrum waarbij u wekelijks een volwaardigpoëzieprogramma wordt voorgeschoteld op het internetradiostation Radio 68. Dichters in de lucht is een programma waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

    Bezoek en beluister Radio 68 op www.radio68.be

Dichters in de lucht: Breyten Breytenbach - Mondmusiek

Op de CD Mondmusiek, uit 2001, leest de Zuid-Afrikaan Breyten Breytenbach zestien gedichten voor uit eigen werk, een keuze uit vier decennia met een voorkeur voor de jaren zestig en zeventig. In het Afrikaans dus.  Breytenbachs zachte, melancholieke stem wordt ondersteund door een resem instrumenten: gitaar, klavieren en percussie natuurlijk, maar ook contrabas, accordeon, sitar en viool. Deze productie bevat de voorkeur van de dichter voor het woordspel, zijn weinig opbeurende kijk op de mensheid maar evengoed zijn mijmeringen over en ten gronde zijn liefde voor Afrika.

Dichters in de lucht: Ramsey Nasr & Corrie van Binsbergen Band - Wonderbaarlijke maand

Op de CD Wonderbaarlijke maand draagt de gewezen Dichter des Vaderlands voor uit eigen werk, begeleid door de Corrie Van Binsbergen Band, of beter bands want hier zijn drie verschillende trio’s aan het werk om Nasr te begeleiden. Een flink deel van de muziek werd gecomponeerd door diezelfde Van Binsbergen (°1957, gitariste van opleiding) maar we hebben ook recht op Duke Ellington, Alan Purves en Krysztof Penderecki.

Dichters in de lucht: Lies Van Gasse & Electric Sheep, Reinout & Nevenwerking

Op 23 april 2013 stelde Lies Van Gasse in Poëziecentrum haar bundel “Wenteling” voor.
Radio 68 zendt de hoogtepunten van deze boekvoorstelling uit op zondag 11 juni van 8u tot 12u.   

Dichters in de lucht: Willem M. Roggeman

Voor aflevering 12 van 'Dichters in de lucht' presenteert Radio 68 het volledige luisterboek Blue Notebook van Willem M. Roggeman (1935, BE).

Dichters in de lucht: H.H. ter Balkt

Voor aflevering 11 van 'Dichters in de lucht' presenteert Radio 68 het luisterboek Wij waren daar niet toen wij daar waren van H.H. ter Balkt (1938-2015, NL).

Dichters in de lucht: Ruth Lasters en Hannah van Binsbergen

Voor aflevering 10 van Dichters in de lucht presenteert Radio 68 twee exclusieve voorleessessies met Ruth Lasters en Hannah van Binsbergen. De opnames werden gemaakt tijdens het Poëzie rendez-vous VSB-special met Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters op 18 januari 2017.

Dichters in de lucht: Jan M. Meier

Nadat hij in 1972 bij Orion Desclée De Brouwer zijn debuutbundel Figuratie uitgaf en meteen de debuutprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen in ontvangst mocht nemen, verdween Jean-Marie Maes  (°1951) als dichter uit beeld. Na een stilte van 45 jaar, stelde hij in Poëziecentrum op 18 februari 2017 onder het pseudoniem Jan M. Meier zijn tweede bundel voor: Engelenspoor (uitgeverij P). In Engelenspoor behandelt Maes op indringende wijze het verlies van een kind.

logo_pc_radio_68.jpg

Poëziecentrum & Radio 68
Poëziecentrum, Radio 68

Dichters in de lucht: Poëzie in het Paleis, 1966

Enkele maanden na Poëzie in Carré, vond in september 1966 in Brussel een driedaags poëziefestival plaats: de eerste dag een forum en workshop, de tweede dag een happening en uiteindelijk een nooit geziene, en in wezen nooit echt herhaalde poëzieavond met het kruim van de Nederlandstalige poëzie: jong en oud, klassiek en experimenteel, Nederlanders en Vlamingen. Geheel in sixties-stijl werd die culturele avond in het deftige Paleis voor Schone Kunsten (nu BOZAR) een daad van verzet, met dronken dichters die elkaar en ook wel het publiek uitscholden. Dit gebeuren zou de inspiratiebron vormen voor de Nachten van de Poëzie.

Dichters in de lucht: Roel Richelieu Van Londersele

In 1992 ontving Roel Richelieu Van Londersele de Louis Paul Boonprijs, een onderscheiding  die sinds 1974 door de Honest Arts Movement wordt uitgereikt  aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en zijn binding met de mens centraal stelt. 'Dichters in de Lucht' zendt de voordracht uit die Van Londersele gaf ter gelegenheid van de ontvangst van die prijs. Hij wordt op klassieke gitaar begeleid door Juan de Granero en op één  gedicht door contrabasspeler Paul Van Gysegem (die het jaar ervoor dezelfde prijs in de wacht sleepte). 

Dichters in de lucht: Stefaan Van den Bremt

Op 12 oktober 2016 werd in Poëziecentrum Krabbengang (uitgeverij P) van Stefaan Van den Bremt voorgesteld, een bloemlezing uit  alle 17 bundels  van de auteur die samen 48 jaar dichterschap overbruggen. Prof. Dr. Dirk De Geest ging in gesprek met de auteur over de inspiratie, de evolutie en de specifieke kenmerken van diens poëtica. Ter illustratie las de auteur voor uit zijn werk. Van den Bremt weidde uit over zijn plaats in de Vlaamse poëzie, zijn ideologisch parcours (het marxisme, Cuba), zijn liefde voor de Latijns-Amerikaanse dichtkunst en de waarde van de poëticale traditie. Foto © Eddy Bonte.