Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

WEDSTRIJD: Schrijf je eigen Twitter-gedicht!

In het kader van Poëzieweek 2018 lanceert Poëziecentrum een oproep aan alle poëzieliefhebbers in Vlaanderen om te dichten in 140 tekens. Schrijf binnen de limiet van een Tweet een gedicht over 'Theater', het thema van deze Poëzieweek, en maak kans op een duo-ticket voor een Vlaams theaterhuis! De wedstrijd gaat van start op 15 januari en loopt tot en met 29 januari 2018. De winnaars worden bekend gemaakt op de laatste dag van de Poëzieweek, 31 januari 2018.

Maarten Inghels 100% Poëzie

Maarten Inghels (1988) is een jong beloftevol dichter die zijn poëzie dikwijls op een originele manier aan de man kan brengen. Zijn gedichten verschenen als tatoeages ("Honger"), als een enquête naar de bevolking ("Volksbevraging") en werden ook geplant als eetbare zaadjes ("Wanneer wij zomer zaaien in elkaar"). In de zomer van 2016 maakte Inghels een voettocht langs de Schelde vanaf de bron tot de stad Antwerpen en schreef zo het gedicht "Ik volg de rivier, ik ben de rivier". Hij is actief als coördinator van “De eenzame uitvaart” in Antwerpen. Van 2016 tot 2018 was hij tevens de officiële Antwerpse stadsdichter. Zijn nieuwste bundel luistert naar de naam Contact en laat beeld, performance en poëzie in mekaar overvloeien. In het kader van Gedichtenweek 2018 komt hij zijn nieuwste gedichten in het Emile Verhaerenmuseum presenteren.

 

schrijfresidentie_watou.jpg

Huis van de Dichter. Vormgeving: Media Luna

Watou krijgt schrijfresidentie

Met zicht op de jaarlijkse Poëzieweek is er goed nieuws voor dichters en schrijvers. Watou, sinds jaar en dag een plek waar kunst en poëzie elkaar ontmoeten, krijgt vanaf 2018 met het ‘Huis van de Dichter’ een schrijfresidentie.
Het ‘Huis van de Dichter’ was tot begin 2009 de woonst van dichter Gwij Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de legendarische ‘Poëziezomers van Watou’. Het huis is reeds enkele jaren een fel gesmaakte vakantiewoning. Vanaf 2018 zal het ‘Huis van de Dichter’ zestien werkweken lang per jaar ook worden opengesteld als schrijfresidentie voor auteurs. Watou krijgt daarmee een broedplek voor literatuur.

Wat schoon is blijft ons eeuwig bij

De Passanten, dat zijn Tine Slosse, Irene De Saeger, Greet Mathys, Juliette Vergauwen en Erna Caspermans, bieden ons in het kader van de Poëzieweek 2018 op 4 februari een inkijk in hun lievelingspoëzie. Ze worden hierbij muzikaal ondersteund door Ine Smet en Seppe Van Tilborg.

Nagenieten kan met een drankje en een bezoek aan de tentoonstelling GANSANDERS  van Rasa met werk van 8 jeugdillustratoren. Je ontdekt er meteen de poëziekoffer van cultuurcentrum Ter Vesten.

 

Olga Mentchik op piano zingt De Stem Van De Wind

Olga Mentchik, geboren in 1960 te Chernyakhovsk, Rusland, was al van kleins af aan geïnteresseerd in muziek en begon vanaf 7 jaar piano te spelen. De eerste kennismaking met het instrument was zodanig indrukwekkend dat ze niet veel later ook muziekstukken begon te componeren. Ze verhuist in 2000 definitief naar Gent. Ook in Vlaanderen componeert ze verder voor theatervoorstellingen en verdiept ze zich in haar lievelingsgenre, nl. het schrijven van Liederen. Ze slaagt er ook in om de Russische poëzie van de Zilveren Eeuw organisch te combineren met Franse chansons  met een vleugje minimalisme en klassieke muziek.

Van 2002 tot 2005 werkt Olga als pianiste bij kindertheater “Sadko” in Gent en schrijft muziek voor een toneelvoorstelling “Muha Cokotuha” die in Gent en Antwerpen werd opgevoerd.

In 2009 start haar samenwerking met de dichter Sergei Revda.

Haar optredens zijn geliefd door het publiek en staan bekend voor hun unieke openheid, warmte en gemoedelijkheid. 

Olga Mentchik brengt op vrijdag 2 februari in De Afkikker in Gent eigen composities op teksten van Russische en Vlaamse dichters Anna Achmatova, Igor Severyanin, Victoria Lepko, Linda As,  Ann Van Moere, Julius Schellens.

Maarten Inghels schrijft het Sint-Amandse dorpsgedicht 2018

Maarten Inghels, aftredend stadsdichter van Antwerpen, schrijft het zesde dorpsgedicht voor Sint-Amands.

Benieuwd naar het nieuwe dorpsgedicht? Het dorpsgedicht 2018 wordt aan u voorgesteld op zondag 9 september, om 16 u. op de Kaai in Sint-Amands. Die dag staat helemaal in het teken van de literatuur en poëzie: je kan snuisteren tussen de boeken op de Boekenmarkt én genieten van het nieuwe dorpsgedicht.

Schrijf je eigen Twitter-gedicht!

Deadline: 
29 januari 2018
Organisatie: 
Poëziecentrum
17 januari 2018
Gent

Poëzie rendez-vous VSB-special met Tonnus Oosterhoff en Marije Langelaar

Wie wint de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2018? Twee van de genomineerden zijn te gast in Poëziecentrum: Marije Langelaar met Vonkt (De Arbeiderspers) en Tonnus Oosterhoff met Ja Nee (De Bezige Bij). Recensent Jooris Van Hulle gaat met de dichters in gesprek. 

Rudy Witse overleden

Vanochtend overleed de Antwerpse dichter Rudy Witse (°1944), pseudoniem van Willem Houbrechts.

Hoewel de naam van Rudy Witse bij het grote publiek wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, was hij van in de late jaren ‘50 erg actief in het Antwerpse literaire en artistieke bohemien milieu. Hij nam er deel aan happenings met dichters als Tony Rombouts en Frans Neels en met onder meer ook Panamarenko. Hij publiceerde in die periode ook in allerlei underground tijdschriften zoals Baal, Stuip, Nul, Artisjok, ….

logo_hetarchiefvooronderwijs.jpg

Het Archief voor Onderwijs

Nieuwe collectie in Het Archief voor Onderwijs - Poëzieweek

Het Archief voor Onderwijs, dat deel uitmaakt van het VIAA, het Vlaams Instituut voor archivering, heeft een nieuwe collectie aangemaakt in het kader van Poëzieweek 2018. Daar vind je heel wat audiovisueel materiaal over de nauwe band tussen het thema van deze Poëzieweek 'theater' en poëzie, waarmee je als leerkracht jouw klassen prikkelen. Laat je leerlingen de performer in zichzelf ontdekken en toon hun dat een gedicht niet enkel in stilte kan worden gelezen. Deze collectie bevat materiaal voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Kijk hier om te ontdekken wat het arschief allemaal te bieden heeft. Of neem een kijkje op hun Facebook-pagina.

Logo ©Het Archief voor Onderwijs.