Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

verhaerenaandemens.jpg

Aan de mens van nu door La Roulotte théâtrale
Verhaerenmuseum

Zo 4 juni 2017: de poëzie van Emile Verhaeren op muziek

Naar aanleiding van de jaarlijkse boekenmarkt van Sint-Amands organiseren het Emile Verhaerenmuseum en het gezelschap La Roulotte théâtrale een tweetalige voorstelling met de poëzie van Emile Verhaeren: Aan de mens van nu / A l'homme d'aujourd'hui.

Merel van Slobbe wint de Meander Dichtersprijs 2017

De Meander Dichtersprijs 2017 is gewonnen door Merel van Slobbe (1992).
In de eindronde vonden dertien van de 73 juryleden haar de beste. Daarnaast vonden elf juryleden haar de op een na beste. De tweede plaats was voor Hester van Beers en de derde plaats voor Marjon Zomer

dichters_in_puivelde.jpg

Dichters thuis in Puivelde
Cultuurcentrum Sint-Niklaas

Donderdag 25 mei 2017: Dichters Thuis in Puivelde

Dichters in huiselijke en intieme kring, poëzieliefhebbers langs trage wegen: dat is het gesmaakte recept van Dichters Thuis in Puivelde. Voor de vierde maal sluit het cultuurcentrum Sint-Niklaas, in nauwe samenwerking met de Bib en auteur Frank Pollet, de poëzielezingen af met een landelijk coda.

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Charlotte Van den Broeck

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters. Charlotte Van den Broeck vertegenwoordigt samen met Ilja Leonard Pfeijffer de Nederlandstalige poëzie. Foto © Koen Broos

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Ilja Leonard Pfeijffer

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters. Ilja Leonard Pfeijffer vertegenwoordigt samen met Charlotte Van den Broeck de Nederlandstalige poëzie. Foto © Stephan Vanfleteren

Paukeslag: moderne Hadewijch-receptie in 6 markanten momenten

Vanaf de negentiende eeuw fungeert de dertiende-eeuwse dichteres Hadewijch als blank canvas waarop de meest uiteenlopende individuen hun artistiek, filosofisch of politiek programma projecteren.

kvdw1901.jpg

Karel van de Woestijne
Cultuurraad Sint-Martens-Latem

Stem voor de publieksprijs Karel van de Woestijne

Naast de schilderkunst krijgen literatuur, muziek en fotografie ook de nodige appreciatie in Sint-Martens-Latem. Sinds 2002 organiseert de gemeente een driejaarlijkse Karel van de Woestijneprijs voor poëzie. In 2014 werd tevens de eerste publieksprijs uitgereikt. Dit jaar kunt u daarvoor opnieuw meestemmen. 

126410_om_frontcover.jpg

Poëziekrant 3, 2017
Poëziecentrum

Vertalers van Nederlandstalige poëzie: wat bezielt hen?

Vorig jaar bracht Poëziekrant naar aanleiding van het Poetry International Festival een uitgebreid gesprek met poëzievertalers die buitenlandse poëzie naar het Nederlands omzetten. Dit jaar gingen we in gesprek met vertalers die de poëzie van ons taalgebied naar andere talen vertalen. Het werd een verhaal van realisme en idealisme in één.

22 juli 2017
Gent

Dichters onder het toreken

Poëziecentrum, Poemtata en de Gentse Feesten: 3 dagen gratis poëzie

Tijdens de Gentse Feesten brengen Poëziecentrum en Poemtata drie dagen gratis poëzie, op de historische leeszolder van Poëziecentrum en op locatie in het Hof van Ryhove, telkens om 15 uur. Zaterdag 22 juli is dat een uitstekend gevulde namiddag met dichters uit Vlaanderen en Nederland in Poëziecentrum met Hannah van Binsbergen, Charlotte Van den Broeck, Vrouwkje Tuinman, Peter Verhelst, F. Starik en Bart Moeyaert. Presentatie: Yerna Van Den Driessche en Sylvie Marie.

20 juli 2017
Gent

De dichter is een koe

Poëziecentrum, Poemtata en de Gentse Feesten: 3 dagen gratis poëzie

Tijdens de Gentse Feesten brengen Poëziecentrum en Poemtata drie dagen gratis poëzie, op de historische leeszolder van Poëziecentrum en op locatie in het Hof van Ryhove, telkens om 15 uur. Donderdag 20 juli kunt u een muzikale theatervoorstelling bijwonen in Poëziecentrum, waarin actrice Sabine Goethals en de Gentse band HERMITAGE de grenzen van de poëzie verkennen.