Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Dichter des Vaderlands

    Laurence Vielle is de tweede Dichter des Vaderlands van België
    Vanaf Gedichtendag 2016 is Laurence Vielle de nieuwe Dichter des Vaderlands van België. De Brusselse dichteres nam de fakkel van Charles Ducal over en zal zoveel mogelijk mensen verrassen met poëzie in de straat, in de media, op school, in de trein…, met gedichten die het vaderland aanbelangen. Evengoed is het haar missie om de Belgische dichters en hun poëzie in het hele land meer ruchtbaarheid te geven.

    Laurence Vielle, in 1968 geboren te Brussel, moet je vooral zien en horen lezen. ‘Wat ik schrijf is spreekmateriaal, klankmateriaal. Ik lees graag hardop wat geschreven is,’ zegt ze. Een lezing door Vielle is dan ook altijd een feest. Laurence Vielle noemt zichzelf een sprokkelaarster. ‘Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg graag die woorden.’ Bij PoëzieCentrum verscheen in 2016 een bloemlezing uit haar werk, Geboren met de wind, en in 2013 haar bundel Herschepping van de wereld, beiden vertaald door Jan H. Mysjkin.

Charles Ducal en Els Moors te gast op de Marché de la Poésie in Parijs

Het tweede volume van de Belgische anthologie Belgium Bordelio (l'Arbre à Paroles & PoëzieCentrum) gaat internationaal met een presentatie tijdens de 35eMarché de la Poésie op het place Sint-Sulpice en op diverse locaties in Parijs! Op donderdag 1 juni staat er een ontmoeting geprogrammeerd in het Centre Wallonie-Bruxelles met Charles Ducal, Rose-Marie François, Pascal Leclerc en toekomstig Dichter des Vaderlands Els Moors. Bekijk hier het volledige programma van de Marché de la Poésie 2017.

visuelfiestival2017.jpg

Fiestival *11
Fiestival Maelström

Wo 10 tot zo 14 mei 2017: Maelström fiEstival *11

Onder het thema L'Arcane de la Force start op woensdag 10 mei het elfde Maelström fiEstival in Brussel. Op zaterdag 13 mei staat er een Roue des Poètes  op het OUTdoor-programma met diverse Belgische dichters uit Belgium Bordelio I  en uit de kersverse Belgium Bordelio volume II. Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en haar opvolgster Els Moors sluiten het programma af in de Senghor met een eerste performance met hun teksten geschreven tijdens de Ronde van België

De ronde van België // Laurence Vielle en Els Moors zoeken het poëtische midden van België

Op Gedichtendag 2018, donderdag 25 januari, neemt de Nederlandstalige Els Moors de fakkel over van Laurence Vielle als Dichter des Vaderlands. In mei 2017 stappen de dichters letterlijk naar elkaar toe doorheen het land, op een poëtische tocht.

DOMO DE POEZIA

Kies voor een huis van de poëzie!
Vul je huis, vul je leven
Met poëzie!

Woon jij al in een Huis van de Poëzie? Dichter des Vaderlands Laurence Vielle roept op om massaal huizen van de poëzie op te richten. Wees welkom in dit netwerk van huizen waar de poëzie leeft!

Ook Beroepsdichters PTS schrijven en blijven in kasteel d’Ursel

Aan de vooravond van Gedichtendag en bij de start van de Poëzieweek werd in kasteel d’Ursel in Hingene het project ‘Beroepsdichters’ van PTS Boom voorgesteld aan de pers. Youssef Alaoui stelde er samen met vijf andere leerlingen zijn gedicht ‘Koude Tijden’ voor. Hij volgt de tweede graad beroepsonderwijs richting automechanica. ‘Met dit project wil de school leerlingen stimuleren om op een originele manier hun taalvaardigheid te ontwikkelen en hun gevoelens te uiten’, zegt leraar Bart De Bruyn. Het gedicht kreeg inmiddels een plekje op de kasteelmuur in het kader van ‘Schrijf en Blijf’. Voor altijd in het kasteel’.

vielle-dutch_res.jpg

Bericht voor de toekomst
Laurence Vielle & Brody Neuenschwander

'Bericht voor de toekomst': een nieuw Gedicht des Vaderlands van Laurence Vielle vereeuwigd op de muren van het Kasteel d’Ursel

Voor het project Schrijf en blijf. Voor altijd in het kasteel schreven Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en de Jonge Dichters des Vaderlands Jens Meijen (Nederlandstalig) en Antoine Vermeersch (Franstalig) samen met andere dichters en schrijflustigen een boodschap voor de toekomst. Kalligraaf/kunstenaar Brody Neuenschwander schrijft alle teksten op de muren van Kasteel d’Ursel die enkel tijdens het openingsweekend, vrijdag 10 maart tot zondag 12 maart 2017, te bekijken
zijn. Hierna verdwijnen ze achter het gerestaureerde behang.

10 maart 2017 - 12 maart 2017
Hingene

Schrijf en blijf in Kasteel d’Ursel

Voor het project Schrijf en blijf. Voor altijd in het kasteel schreven Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en de Jonge Dichter des Vaderlands Jens Meijen samen met andere dichters en schrijflustigen een boodschap voor de toekomst. Kalligraaf/kunstenaar Brody Neuenschwander schreef alle teksten op de muren van het kasteel die enkel tijdens dit openingsweekend te bekijken zijn. Hierna verdwijnen ze achter het gerestaureerde behang.

Wo 25 januari 2017: GEDICHTENDAG // Dichters maken de brug met grensoverstijgende poëzie

De komende twee jaar is de Brusselse dichteres én actrice Laurence Vielle ‘Poétesse Nationale’. Ze volgt daarmee Charles Ducal op, die met Bewoond door iets groters zijn spraakmakend mandaat als Dichter des Vaderlands heeft afgerond. Wie konden we in onze taalgrensgemeenten beter uitnodigen op de vooravond van Gedichtendag dan deze twee? Ook Roel Richelieu van Londersele (eerste stadsdichter van Gent), David Giannoni (uitgever en directeur van La Maison de la Poésie d'Amay) en Karel Sergen (Vlaams dichter wonende in Wallonië) lezen voor uit hun werk.

Laurence Vielle publiceert een zomers Gedicht des Vaderlands & Jens Meijen schrijft zijn eerste gedicht als Jonge Dichter des Vaderlands

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag in ons land, en op het hoogtepunt van de zomer, publiceert onze Dichter des Vaderlands de nieuwe tekst ‘Bron’.

'Ballade van de zee' van Charles Ducal op Meander Klassiek

In de reeks 'Klassiekers' anaylseert Meander vandaag het gedicht 'Ballade van de zee' dat Charles Ducal schreef tijdens zijn mandaat als Dichter des Vaderlands.