Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Poëzie Rendez-Vous

Poëzie Rendez-Vous is een laagdrempelig, gratis poëzieprogramma dat maandelijks over de middag plaatsvindt in Poëziecentrum. Onder het oude dakgebinte van Het Toreken vertelt een dichter over zijn/haar oeuvre en dichterschap. Hij/zij leest tussendoor en beantwoordt vragen uit het publiek. Poëzie Rendez-Vous biedt een uitgelezen kans om een dichter van dichtbij te leren kennen in een gezellige en intieme sfeer.

Poëzie Rendez-Vous vindt maandelijks plaats op woensdag van 12.30 tot 13.15 in Poëziecentrum. In het voorjaar van 2016 worden volgende dichters verwacht:

Maud Vanhauwaert, Geert van Istendael, Roger de Neef, Jeroen Theunissen en Antjie Krog (Zuid-Afrika).

Programma voorjaar 2016:
13 januari: VSB-special met Maud Vanhauwaert en Geert van Istendael

Geert van Istendael en Maud Vanhauwaert zijn de twee Vlaamse genomineerden voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Sarah Vankersschaever (De Standaard, Poëziekrant) gaat met beide dichters in gesprek over hun genomineerde werk: Het was wat was (Atlas Contact) en Wij zijn evenwijdig (Querido). I.s.m. Poetry International.
10 februari: Roger de Neef
Roger de Neef is journalist, dichter en essayist. Sinds zijn debuut in 1967 publiceerde hij een vijftiental dichtbundels en verscheidene essays over schilderkunst. In januari verscheen zijn recentste dichtbundel My Funny Valentine (PoëzieCentrum). Voor zijn literair werk werd hij onderscheiden met onder meer de Arkprijs van het Vrije Woord (1978) en de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie (1986).
23 februari: Jeroen Theunissen
Jeroen Theunissen (1977) schrijft poëzie en proza. Met zijn derde dichtbundel Hier woon je (De Bezige Bij) werd hij genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016. In Hier woon je schetst hij in negenennegentig gedichten hoe je de wereld uitlegt aan een kind. Wetenschappelijke traktaten, wiskundige bewijzen, logische gevolgtrekkingen en historische onderzoeken schieten tekort. Misschien is poëzie de enige geschikte taalvorm.
13 april: Antjie Krog (Zuid-Afrika)
Antjie Krog (1952) is een van de belangrijkste auteurs van Zuid-Afrika. Centraal thema in haar poëzie is de vrouwelijke stem en de plaats daarvan in het maatschappelijke debat. In de jaren ’90 maakte ze radioverslagen van de zittingen van de Waarheids- en verzoeningscommissie. Dit resulteerde in de publicatie Country of my skull (1998). Antjie Krog is een graag geziene gast op internationale podia. I.s.m. de VZACS

Gastdichters 2013-2015
Poëzie Rendez-Vous is dé gelegenheid om zeer diverse interessante dichters van vandaag te ontdekken. Je ontmoet dichters uit Vlaanderen en Nederland, debutanten en gevestigde waarden, klassiekere auteurs en performers. Heel wat boeiende dichters waren intussen te gast zoals Els Moors, Huub Beurskens (NL), Peter Verhelst, Gwy Mandelinck, Stijn Vranken, H.C ten Berge (NL), Lut de Block, Willem Jan Otten (NL), Jan Vanriet, Jo Gisekin, Menno Wigman (NL), Paul Bogaert, Ellen Deckwitz (NL), Tom van de Voorde, Kira Wuck (NL), Fatena Al-Ghorra, Charlotte Van den Broeck, Maarten van der Graaff (NL), Anne Vegter (NL) en Erik Spinoy. Een nieuwe poëziepublicatie vormt veelal de aanleiding. Op ons multimediaal platform Paukeslag kun je nagenieten of kennismaken aan de hand van filmpjes en foto’s.

Voor leerkrachten en leerlingen is het een ideaal moment om kennis te maken met de poëzie van enkele vooraanstaande actuele dichters.

“Poëzie Rendez-Vous is een schitterende gelegenheid voor leerlingen om rechtstreeks kennis te maken met een dichter die vertelt over wat hem of haar doet schrijven en waarom dat precies in de vorm van poëzie is. Ze zien meteen de mens achter de teksten, waardoor poëzie plots niet meer vanuit een 'ivoren toren' op hen neerdaalt. In de klas blijkt telkens hoeveel ze meedragen van wat ze gehoord hebben.”

-Leerkracht Machteld, Sint-Pietersinstituut Gent

Praktisch
Telkens van 12.30 tot 13.15 uur
Gratis toegang
Groepen graag reserveren. Klik hier (mail aan events@poeziecentrum.be)

Poëziecentrum, Het Toreken, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Na afloop is er boekenstand waar je het werk van de gastdichter kunt aankopen en vervolgens laten signeren.a