Ruth Lasters wint de Herman de Coninckprijs

De winnaars van de Herman de Coninckprijzen 2016 zijn gekend. Ruth Lasters wint met Lichtmeters (Uitgeverij Polis) de Herman de Coninckprijs 2016 voor beste dichtbundel.  Zij ontving een geldprijs van 6000 euro tijdens de feestelijke startshow van de Poëzieweek in de Arenbergschouwburg.
Het publiek koos 'Kijk naar de daken' van Jeroen Theunissen (De Bezige Bij) tot Mooiste Gedicht. En Charlotte Van den Broeck wint de prijs voor het beste debuut met Kameleon (Arbeiderspers).

Uit het juryverslag: "Lichtmeters van Ruth Lasters weet je vanaf het eerste moment te grijpen. Het is een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal. Waar veel dichters in hun poëzie toewerken naar een sterke zin in de laatste regel, durft Lasters haar beeldtaal van meet af in het gezicht van haar lezers te slingeren. Daar laat ze het echter niet bij: veel van haar gedichten zijn scenario’s die een vraag uitwerken die velen zich regelmatig stellen, zonder haar daadwerkelijk te beantwoorden: ‘Wat als?’ Het resultaat is bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen."

De jury bestond uit Cathérine De Kock, Jeroen Dera, Saskia Scheltjens en Hilde Verbreuken met als voorzitter van Bas Kwakman.

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de Provincie Antwerpen, in samenwerking met Knack, Radio 1, Canvas en met de medewerking van Poëziecentrum, Jeugd en Poëzie, en de Arenberschouwburg.