Versopolis @ Felix Poetry Festival: Ilja Leonard Pfeijffer

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters. Ilja Leonard Pfeijffer vertegenwoordigt samen met Charlotte Van den Broeck de Nederlandstalige poëzie. Foto © Stephan Vanfleteren

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft gedichten, romans, verhalen,  columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Zijn tweede bundel Het glimpen van de welkwiek (2001) werd genomineerd voor J.C. Bloemprijs en voor de Hugues C. Pernath-prijs. Later verschenen nog Dolores (2002) en In de naam van de hond (2005). In 2008 werden zijn tot dan toe gepubliceerde gedichten verzameld in De man van vele manieren. In 2015 schrijft hij ter gelegenheid van de Nederlandse en Vlaamse Poëzieweek het Poëzieweekgeschenk (een nieuw gecomponeerde cyclus liefdesgedichten). Pfeijffer ontving de VSB poëzieprijs 2016 voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar voor zijn bundel Idyllen (De Arbeiderspers), waarvoor de dichter ook de Jan Campert-prijs ontving. In 2016 trad Pfeijffer in de voetsporen van Gerrit Komrij met zijn bloemlezing De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten (Prometheus).

Pfeijffer heeft als polemist een scherpe pen en ontketende in 2000 een kleine rel met zijn pleidooi tegen verstaanbare poëzie. Zij provocerende stelling was: “Onbegrijpelijke poëzie is altijd beter dan makkelijke poëzie”. Een deel van zijn poëziekritieken werden verzameld in Het geheim van het vermoorde geneuzel (2003).

Meer info, foto, gedichten: hier.