Jeugdboekenmaand: 'Eureka: Wetenschap & Techniek'

Op donderdag 1 maart is de jaarlijkse Jeugdboekenmaand van start gegaan! Het thema dit jaar is 'EUREKA! Wetenschap & Techniek'. Eureka betekent: ik heb het gevonden! Ik heb iets ontdekt! In 2018 is de Jeugdboekenmaand nieuwsgieriger dan ooit. Ze wil weten hoe de wereld in elkaar zit, hoe de dingen werken en waarom, en wie wat waar wanneer en hoe uitgevonden heeft.

De Jeugdboekenmaand richt zich tot kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. Zangeres en presentatrice Maureen Vanherberghen, vooral bekend van ‘Helden’ op Ketnet, en stand-upcomedian en handy man Henk Rijckaert zijn dit jaar de meter en de peter.

Met een thema dat ontdekken, nieuwsgierig zijn en experimenteren in de kijker zet, kan poëzie natuurlijk niet ontbreken! Poëziecentrum selecteerde enkele bundels die zeker de moeite waard zijn om te lezen!

Voor de allerkleinsten:
- Edward van de Vendel, Mijn fijne geluidenboekje, De Eenhoorn, 2013: Het uitgangspunt van het boek zijn geluidjes. Het boek bevat vijftig versjes, kort en langer, die allemaal draaien rond geluidjes. Maar zelden wordt er gewoon nagebootst, zelden in clichés vervallen. Het is een bruisend ritmisch, beweeglijk boekje vol geluid! 
Reine De Pelseneer, De kast van Stien, De Eenhoorn, 2011: Kleuters gaan op ontdekking in de kast van Stien. Over elk object in de kast maakt ze een apart gedicht: beer, bal, , spiegel, zwaard, zee, de brief (over opa’s wereldreis)…  De gedichten zijn niet enkel beschrijvend, maar soms ook filosofisch (‘weet jij waar de dag begint?’, ‘in een boek is alles echt’).
Hans & Monique Hagen, Van mij en van jou, Rubinstein, 2015, met cd: Allemaal gedichten over de wijde wereld, de maan, water, druppels, ruiken, vuur en ijs. Een ware ontdekkingstocht!
Erik van Os en Elle van Lieshout, Ik weet wat ik worden wil, Gottmer, 2008, herdruk: 2014, met cd: Een bundel vol gedichten over 35 verschillende beroepen, bijvoorbeeld timmerman, uitvinder, diepzeeduiker, piloot en astronaut.
Bette Westera, In een slootje ben ik een bootje, Lannoo, 2015: Kleuters ontdekken hun wereld via allerlei voorwerpen die in de gedichten beschreven worden en die geraden moeten worden.

Voor 7 jaar en ouder
- Paul De Moors, Mijn straat, Lannoo, 2012: Kinderen ontdekken de nabije wereld van de straat, zoals toverhazelaars, de maan, een fabriek, ... Noem maar op!
Jaap Robben, Zullen we een bos beginnen?, De Geus, 2008: Een dichtbundel voor jonge ontdekkingsreizigers die via woord en beeld op zoek willen gaan naar de grootse en kleine dingen van het leven. In de bundel wordt de eigen herkenbare wereld van de jonge lezer als uitgangspunt gebruikt om verder na te denken over wat er rondom hen gebeurt. Via het observeren van de kleine dingen, zoals fotokadertjes en sokken, ontstaan diepere reflectie, grote ideeën en aparte associaties.
Stan Van Steendam, Echo stadsgeluidenboek, Vrijdag, 2012: Tuur, het hoofdpersonage, dwaalt door de stad, die hem groet met geluiden.Hij ontdekt fantastische dingen en merkt alles rondom hem tot in de kleinste details op.

Voor 10 jaar en ouder
Floortje De Backer, Verloren sokken en andere problemen, Uitgeverij Vrijdag, 2017: Iedereen heeft wel eens een sok verloren. Eén van de twee is spoorloos. Een probleem waar je een oplossing voor probeert te zoeken. Soms vind je die sok terug. Ergens tussen je oren of in een verkeerde wasmand. Maar soms ook niet. Een dichtbundel met kleine en grote problemen. Voor kleine en grote mensen.
Bette Westera, Was de aarde vroeger plat?, Gottmer, 2017: Kinderen zitten vol met vragen. Die zijn niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Gelukkig vragen niet alle vragen om antwoorden – sommige vragen om versjes! In deze dichtbundel filosofeert Bette Westera over tijd, ruimte en ontstaan.