Herman de Coninck over Herman de Coninck, te boek gesteld door Thomas Eyskens

Herman de Coninck was een dichter die heeft geschreven maar ook heeft geleefd. Om die reden werd uitgekeken naar de biografie van de meest geliefde naoorlogse dichter, de poortwachter van de poëzie in de jaren tachtig en negentig. Zijn biografie werd geschreven door Thomas Eyskens in het boek Toen met een lijst van nu errond.

Over de vroege jaren publiceerde Thomas Eyskens het boek Er is niets te zien en dat moet je zien, een literaire wandelgids door het Mechelen van Herman de Coninck.

Veel bijkomende research is er voor het nieuwe boek niet geweest. Deze biografie is meer een montage van citaten van Herman de Coninck, afgewisseld met herinneringen van anderen. Dit is leuk omdat de dichter dan zelf aan het woord is in zijn fijne stijl vol (woord)grapjes maar anderzijds wordt hierdoor zijn handelen niet kritisch tegen het licht gehouden.

Het boek leest vlot en doet zin krijgen om het werk van Herman de Coninck opnieuw vast te pakken.

“Zijn poëzie blijft een opstap voor beginnende dichters en jonge poëzielezers”. Niet alleen impliceert deze uitspraak dat er categorieën poëzie zouden bestaan – instapgedichten en het echte werk -, vooral doet ze geen recht aan een figuur met de literair-historische betekenis van De Coninck noch aan de dichter wiens stijl zo aanstekelijk is gebleken dat hij sinds zijn overlijden voornamelijk als anti-voorbeeld is gaan dienstdoen. Paradoxaal genoeg onderstreept precies dat de kracht en uniciteit van zijn werk.

Carl De Strycker in Poëziekrant 6, 2017 (december). Lees hier gratis het volledige artikel.

Blijft u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in poëzieland? Mis komende nummers niet en abonneer je hier op Poëziekrant (inclusief startersgeschenk)!